Wegens praktische en operationele redenen is het niet mogelijk het proces te laten plaatsvinden in het Brusselse justitiepaleis. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zal er een tijdelijk gerechtsgebouw komen op de locatie in Evere.

Bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek vielen 32 doden en 340 gewonden. Het onderzoek naar de aanslagen duurde drie jaar en drie maanden. Het is vorige maand afgerond.

De onderzoeksrechters hebben hun dossier overgemaakt aan de federale procureur, waardoor momenteel werk wordt gemaakt van de praktische voorbereiding van het proces. In het najaar zal de startdatum van het proces worden gecommuniceerd.

Volgens ontslagnemend minister Geens is het niet mogelijk het proces in het justitiepaleis te organiseren. Daarom werd gezocht naar alternatieven, waarbij rekening werd gehouden met aspecten als beschikbaarheid, flexibiliteit van de in te richten ruimtes, beveiligingsmogelijkheden, bereikbaarheid, enzovoort. 'De slachtoffers verdienen een proces dat zo ordentelijk mogelijk kan verlopen', zegt Geens.

De keuze viel uiteindelijk op de voormalige NAVO-site in Evere, een piste die al eerder werd geopperd. De site ligt aan de Leopold III-laan en werd begin 2018 verlaten door de Verdragsorganisatie. Die verhuisde toen naar haar nieuwe hoofdkwartier, aan de overkant van de straat.

Wegens praktische en operationele redenen is het niet mogelijk het proces te laten plaatsvinden in het Brusselse justitiepaleis. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zal er een tijdelijk gerechtsgebouw komen op de locatie in Evere.Bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek vielen 32 doden en 340 gewonden. Het onderzoek naar de aanslagen duurde drie jaar en drie maanden. Het is vorige maand afgerond. De onderzoeksrechters hebben hun dossier overgemaakt aan de federale procureur, waardoor momenteel werk wordt gemaakt van de praktische voorbereiding van het proces. In het najaar zal de startdatum van het proces worden gecommuniceerd. Volgens ontslagnemend minister Geens is het niet mogelijk het proces in het justitiepaleis te organiseren. Daarom werd gezocht naar alternatieven, waarbij rekening werd gehouden met aspecten als beschikbaarheid, flexibiliteit van de in te richten ruimtes, beveiligingsmogelijkheden, bereikbaarheid, enzovoort. 'De slachtoffers verdienen een proces dat zo ordentelijk mogelijk kan verlopen', zegt Geens. De keuze viel uiteindelijk op de voormalige NAVO-site in Evere, een piste die al eerder werd geopperd. De site ligt aan de Leopold III-laan en werd begin 2018 verlaten door de Verdragsorganisatie. Die verhuisde toen naar haar nieuwe hoofdkwartier, aan de overkant van de straat.