Minister van Justitie Stefaan De Clerck reageerde maandag in het VRT-programma Terzake op de mogelijke voorwaarlijke vrijlating van Michelle Martin.

De strafuitvoeringsrechtbank van Bergen heeft maandag beslist dat er geen bezwaren meer zijn tegen de voorwaardelijke vrijlating. Het openbaar ministerie kan wel nog in cassatie gaan tegen die beslissing en zal dit hoogstwaarschijnlijk ook doen. Ze heeft daarvoor tot dinsdag 16u de tijd.

Hij heeft begrip voor de verontwaardiging. Het is echter niet aan de politiek, maar aan de magistraten om daar over te oordelen, zei minister De Clerck.

Hij merkte op dat Michelle Martin al verschillende keren een voorwaardelijke vrijlating heeft gevraagd, maar dat de strafuitvoeringsrechtbank dit telkens heeft afgewezen. Deze keer heeft de rechtbank wel geoordeeld dat de vroegere echtgenote van Marc Dutroux onder voorwaarden kan worden vrijgelaten.

Als er dinsdag geen cassatieberoep komt, dan komt Michelle Martin niet direct vrij, zei Stefaan De Clerck in Terzake. "Er zijn een hele resem strenge voorwaarden gesteld en die moeten nog worden gecontroleerd door onze diensten. Dan pas komt ze vrij. Het zal dus nog een tijdje duren." (SF)

Justitiehuizen

Minister De Clerck heeft ook een rapport gevraagd aan de justitiehuizen waarom verschillende familieleden van de slachtoffers het nieuws hebben moeten vernemen via de media.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck reageerde maandag in het VRT-programma Terzake op de mogelijke voorwaarlijke vrijlating van Michelle Martin. De strafuitvoeringsrechtbank van Bergen heeft maandag beslist dat er geen bezwaren meer zijn tegen de voorwaardelijke vrijlating. Het openbaar ministerie kan wel nog in cassatie gaan tegen die beslissing en zal dit hoogstwaarschijnlijk ook doen. Ze heeft daarvoor tot dinsdag 16u de tijd.Hij heeft begrip voor de verontwaardiging. Het is echter niet aan de politiek, maar aan de magistraten om daar over te oordelen, zei minister De Clerck. Hij merkte op dat Michelle Martin al verschillende keren een voorwaardelijke vrijlating heeft gevraagd, maar dat de strafuitvoeringsrechtbank dit telkens heeft afgewezen. Deze keer heeft de rechtbank wel geoordeeld dat de vroegere echtgenote van Marc Dutroux onder voorwaarden kan worden vrijgelaten.Als er dinsdag geen cassatieberoep komt, dan komt Michelle Martin niet direct vrij, zei Stefaan De Clerck in Terzake. "Er zijn een hele resem strenge voorwaarden gesteld en die moeten nog worden gecontroleerd door onze diensten. Dan pas komt ze vrij. Het zal dus nog een tijdje duren." (SF)