Procedure bij Grondwettelijk Hof: ‘Waarom zouden papa’s hun eigen naam mogen opleggen?’

© iStock

Het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen stapt naar het Grondwettelijk Hof voor de vernietiging van het wetsartikel waardoor de vader een vetorecht heeft bij de bepaling van de familienaam van een kind.

De wijziging van de regels rond de naamoverdracht veroorzaakten eind vorige legislatuur onenigheid binnen de toenmalige meerderheid. Ze schrijft voor dat ouders voortaan kunnen kiezen hun kind de familienaam van de vader, de moeder of de dubbele familienaam te geven. Indien de ouders het onderling echter niet eens raken, krijgt het kind automatisch de naam van de vader.

De goedkeuring gebeurde via een wisselmeerderheid, waarbij CD&V tegenstemde, net als sommige leden van MR en CDH.

Discriminatie

Het Instituut voor gelijkheid van mannen en vrouwen stapt naar het Grondwettelijk Hof om “deze discriminatie” te vernietigen. “Volgens welk principe zouden papa’s de mogelijkheid moeten hebben om de naam van de mama van hun kind te weigeren en hun eigen naam op te leggen?” vraagt adjunct-directeur Liesbet Stevens-Van Ongeval zich af.

“Het wordt tijd dat in onze democratische samenleving vrouwen en mannen als gelijken worden beschouwd en dat ze, formeel en concreet, dezelfde rechten hebben”.

Als alternatief pleit het instituut ervoor om bij onenigheid tussen de ouders of bij afwezigheid van een keuze, automatisch de dubbele familienaam te gebruiken, met een neutrale regel om de volgorde van de twee namen te bepalen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content