Het Radio 1-programma Stories liet een half jaar lang een opnametoestel achter in de behandelunit van De Hutten, de gesloten jeugdinstelling in Mol. In de reportages vertellen jongens hun ervaringen aan de luisteraars. Soms al rappend. En soms een beetje aangemoedigd door Ann Van Elsen.

'Het opzet was eenvoudig', vertelt Stories-producer Wim Vangrootloon.

'In samenwerking met de begeleiders lieten we een microfoon achter in de behandelunit van de gesloten instelling. De microfoon werd gebruikt als een soort beloning en fungeerde als praatpaal voor de jongens. Om hen te motiveren, liet ik de populaire MNM-presentatrice Ann Van Elsen ook af en toe iets inspreken.'

Het idee voor het hele experiment haalde Vangrootloon in de Verenigde Staten, waar enkele jaren geleden een soortgelijk project liep met straatjongeren.

De jongeren in Mol, allen tussen 15 en 18 jaar, zitten vast voor zware feiten zoals inbraken met diefstal of gewapende overvallen.

Ze vertellen vooral over hun eigen levensloop, hoe ze in 'De Hutten' beland zijn. Meestal zijn dat de bekende clichés zoals een ouder of broer die in de gevangenis zat of hoe ze lid waren van een jeugdbende.

'Wat verraste, was dat de jongens in navolging van hun idolen veel rapten', zegt Vangrootloon. 'In die raps zit vaak het hele verhaal, van basisschool tot gesloten instelling. Je voelt ook hun eeuwige twijfel: 'Wat zal er hierna gebeuren?'

'Het is een heel intrigerende wereld', zegt Vangrootloon. Al denkt hij niet dat het project een grote impact zal hebben gehad op de jongens zelf.

Op woensdag 21 april wordt het eerste deel van 'De Behandelunit' uitgezonden. De reeks loopt tot en met vrijdag 23 april op Radio 1, telkens tussen 13 en 14 uur.

Tanguy Laudelout

Het Radio 1-programma Stories liet een half jaar lang een opnametoestel achter in de behandelunit van De Hutten, de gesloten jeugdinstelling in Mol. In de reportages vertellen jongens hun ervaringen aan de luisteraars. Soms al rappend. En soms een beetje aangemoedigd door Ann Van Elsen. 'Het opzet was eenvoudig', vertelt Stories-producer Wim Vangrootloon.'In samenwerking met de begeleiders lieten we een microfoon achter in de behandelunit van de gesloten instelling. De microfoon werd gebruikt als een soort beloning en fungeerde als praatpaal voor de jongens. Om hen te motiveren, liet ik de populaire MNM-presentatrice Ann Van Elsen ook af en toe iets inspreken.' Het idee voor het hele experiment haalde Vangrootloon in de Verenigde Staten, waar enkele jaren geleden een soortgelijk project liep met straatjongeren. De jongeren in Mol, allen tussen 15 en 18 jaar, zitten vast voor zware feiten zoals inbraken met diefstal of gewapende overvallen. Ze vertellen vooral over hun eigen levensloop, hoe ze in 'De Hutten' beland zijn. Meestal zijn dat de bekende clichés zoals een ouder of broer die in de gevangenis zat of hoe ze lid waren van een jeugdbende. 'Wat verraste, was dat de jongens in navolging van hun idolen veel rapten', zegt Vangrootloon. 'In die raps zit vaak het hele verhaal, van basisschool tot gesloten instelling. Je voelt ook hun eeuwige twijfel: 'Wat zal er hierna gebeuren?' 'Het is een heel intrigerende wereld', zegt Vangrootloon. Al denkt hij niet dat het project een grote impact zal hebben gehad op de jongens zelf. Op woensdag 21 april wordt het eerste deel van 'De Behandelunit' uitgezonden. De reeks loopt tot en met vrijdag 23 april op Radio 1, telkens tussen 13 en 14 uur. Tanguy Laudelout