Privatisering van Antwerps daklozencentrum voorlopig geschorst

Daklozen in Brussel-Noord. © Belga

Groep G4S had de uitbating van het daklozencentrum ‘De Vaart’ toegewezen gekregen, maar die toekenning verliep niet volgens het boekje. Zo komt er voorlopig een eind aan de fel bekritiseerde privatisering van het centrum.

Daklozencentrum ‘De Vaart’ in Antwerpen mag voorlopig toch niet uitgebaat worden door Groep G4S, onder meer bekend van zijn beveiligingsactiviteiten. De afgelopen 18 jaar werd het uitgebaat door het Centrum Algemeen Welzijn (CAW), maar onlangs werd die opdracht doorgeschoven naar G4S. Dat het daklozencentrum op die manier geprivatiseerd werd, lokte heel wat protest uit – maar van de toekenning komt nu dus niks in huis.

Gouverneur Cathy Berx zei aan ATV dat ze niet anders kon dan bij de beslissing tussenkomen. ‘Ik heb de beslissing van het OCMW moeten schorsen, wegen strijdigheid met een aantal bepalingen uit het OCMW-decreet.’ Bij de toekenning van de uitbating aan groep G4S had de OCMW-raad immers geraadpleegd moeten worden, maar dat gebeurde niet. ‘Het komt het management-team niet toe om zo’n cruciale beslissing te nemen.’

Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen voor Sociale Zaken
Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen voor Sociale Zaken© Belga

‘Ze kunnen nu gewoon van nul beginnen’, zei Berx nog aan ATV. OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) wil wel vast houden aan het principe om met private partners samen te werken. Het OCMW heeft nu zes maanden om de procedure opnieuw op te starten en een partner aan te duiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content