Na de troonswissel werd afgesproken dat prinses Astrid - minstens voorlopig - de economische zendingen zou leiden. Zo leidde ze in 2013 de handelsmissies naar Angola/Zuid-Afrika en naar India.

Federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei in oktober vorig jaar dat prinses Astrid "minstens tot aan de verkiezingen van 2014" de missies moest aanvoeren, dus ook de in maart 2014 geplande economische missie naar Oman en Saoedi-Arabië. "Reynders spreekt voor zijn beurt", reageerde Vlaams minister-president Kris Peeters, ook bevoegd voor Buitenlands Beleid, toen. Peeters herhaalt nu dat die beslissing toekomt aan de raad van bestuur van het Agentschap Buitenlandse Handel en dat er nog geen formele beslissing is genomen over Oman en Saoedi-Arabië.

Goed rapport

Wel is het zo dat prinses Astrid een goed rapport heeft gekregen voor de eerste twee missies. "De evaluatie van de twee zendingen is gebeurd op de raad van bestuur van het agentschap in december. De evaluatie was positief voor beide zendingen", aldus Peeters in antwoord op een vraag van Peter Reekmans (LDD).

Peeters voegt er nog een bedekte vingerwijzing richting Reynders aan toe. "Dit is de enige juiste werkwijze die door de federale overheid en de gewesten gezamenlijk is vastgelegd. Elke entiteit kan uiteraard zijn eigen evaluatie maken en daar conclusies uit trekken. Het is echter meestal niet productief vooruit te lopen op de conclusies van de analyse en het overleg". (Belga/TE)

Na de troonswissel werd afgesproken dat prinses Astrid - minstens voorlopig - de economische zendingen zou leiden. Zo leidde ze in 2013 de handelsmissies naar Angola/Zuid-Afrika en naar India. Federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei in oktober vorig jaar dat prinses Astrid "minstens tot aan de verkiezingen van 2014" de missies moest aanvoeren, dus ook de in maart 2014 geplande economische missie naar Oman en Saoedi-Arabië. "Reynders spreekt voor zijn beurt", reageerde Vlaams minister-president Kris Peeters, ook bevoegd voor Buitenlands Beleid, toen. Peeters herhaalt nu dat die beslissing toekomt aan de raad van bestuur van het Agentschap Buitenlandse Handel en dat er nog geen formele beslissing is genomen over Oman en Saoedi-Arabië. Wel is het zo dat prinses Astrid een goed rapport heeft gekregen voor de eerste twee missies. "De evaluatie van de twee zendingen is gebeurd op de raad van bestuur van het agentschap in december. De evaluatie was positief voor beide zendingen", aldus Peeters in antwoord op een vraag van Peter Reekmans (LDD). Peeters voegt er nog een bedekte vingerwijzing richting Reynders aan toe. "Dit is de enige juiste werkwijze die door de federale overheid en de gewesten gezamenlijk is vastgelegd. Elke entiteit kan uiteraard zijn eigen evaluatie maken en daar conclusies uit trekken. Het is echter meestal niet productief vooruit te lopen op de conclusies van de analyse en het overleg". (Belga/TE)