De federale regering besliste midden juli dat prinses Astrid de twee eerstvolgende economische handelsmissies (Zuid-Afrika/Angola en India) zou leiden. Ze zou daarmee de rol overnemen van voormalig kroonprins - en nu koning - Filip.

Volgens N-VA-parlementslid Karim Van Overmeire heeft de federale regering die beslissing niet alleen genomen zonder het antwoord van de Vlaamse regering af te wachten, volgens Van Overmeire is ze ook onwettig.

"De federale regering heeft geïmproviseerd, terwijl de wet van 2002 (over het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en de gewesten met betrekking tot de oprichting van een Agentschap voor Buitenlandse Handel, red.) duidelijk zegt dat de erevoorzitter van de Raad van bestuur van het Agentschap Buitenlandse Handel die missies moet leiden. Niemand staat boven de wet. Niet het Agentschap Buitenlandse Handel, niet de federale regering, en ook niet het koningshuis", aldus Van Overmeire.

Volgens Van Overmeire heeft de N-VA op zich geen bezwaar tegen gezamenlijke handelsmissies. "Vlaanderen organiseert gemeenschappelijke missies met Nederland en Catalonië, dus waarom niet met Wallonië. Maar dan moet men Vlaanderen daar ook effectief in kennen en niet doen alsof", aldus Van Overmeire.

Volgens de N-VA'er is de recente troonswissel een geschikte gelegenheid om de werking van het Agentschap te herzien. "Het werd in 2002 opgericht in functie van de kroonprins. Nu de kroonprins Koning is geworden, moet de structuur herdacht worden in plaats van gewoon een nieuwe prins of prinses te zoeken en alles bij het oude te laten", besluit Van Overmeire. (Belga/TE)

De federale regering besliste midden juli dat prinses Astrid de twee eerstvolgende economische handelsmissies (Zuid-Afrika/Angola en India) zou leiden. Ze zou daarmee de rol overnemen van voormalig kroonprins - en nu koning - Filip.Volgens N-VA-parlementslid Karim Van Overmeire heeft de federale regering die beslissing niet alleen genomen zonder het antwoord van de Vlaamse regering af te wachten, volgens Van Overmeire is ze ook onwettig. "De federale regering heeft geïmproviseerd, terwijl de wet van 2002 (over het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en de gewesten met betrekking tot de oprichting van een Agentschap voor Buitenlandse Handel, red.) duidelijk zegt dat de erevoorzitter van de Raad van bestuur van het Agentschap Buitenlandse Handel die missies moet leiden. Niemand staat boven de wet. Niet het Agentschap Buitenlandse Handel, niet de federale regering, en ook niet het koningshuis", aldus Van Overmeire.Volgens Van Overmeire heeft de N-VA op zich geen bezwaar tegen gezamenlijke handelsmissies. "Vlaanderen organiseert gemeenschappelijke missies met Nederland en Catalonië, dus waarom niet met Wallonië. Maar dan moet men Vlaanderen daar ook effectief in kennen en niet doen alsof", aldus Van Overmeire.Volgens de N-VA'er is de recente troonswissel een geschikte gelegenheid om de werking van het Agentschap te herzien. "Het werd in 2002 opgericht in functie van de kroonprins. Nu de kroonprins Koning is geworden, moet de structuur herdacht worden in plaats van gewoon een nieuwe prins of prinses te zoeken en alles bij het oude te laten", besluit Van Overmeire. (Belga/TE)