De voormalige vzw van prins Laurent, Global Sustainable Development Trust (GSDT), heeft de Libische staat voor de rechtbank gedaagd. Dat heeft Belga vernomen van meester Pierre Legros, de advocaat van de vzw en prins Laurent.

Het proces draait rond het herbebossingsproject dat de vzw GSDT in de Libische woestijn zou opzetten maar dat vroegtijdig werd stopgezet.

Groene gordel bouwen tegen oprukkende woestijn

De vzw GSDT werd in 2008 door de Libische overheid ingeschakeld om een zogenaamde 'groene gordel' te bouwen tegen de oprukkende woestijn rond de steden Tripoli, Benghazi en Al Baida. Twaalf specialisten, waaronder Waalse experts die ervaring hadden met dergelijke projecten, en 200 lokale arbeiders zouden er zo'n 200 hectare bebossen. Het project zou de Libische regering zo'n 1,6 miljoen euro kosten maar door een stoelendans bij die regering kwam een minister van Landbouw aan de macht die het project niet meer wilde financieren en werd het hele project na een jaar stilgelegd.

Volgens meester Legros was dat een éénzijdige verbreking van het contract met de vzw GSDT en de vzw dagvaardde daarop de Libische overheid voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg om haar te verplichten het contract na te leven.

Libische regering tekende beroep aan

"De rechtbank stelde ons tweemaal in het gelijk, weliswaar bij verstek", zegt de advocaat. "De Libische overheid tekende verzet aan tegen dat vonnis maar dat verzet werd verworpen, waarna de Libische regering beroep heeft aangetekend."

Dat beroep is nu ingeleid en zal op 20 februari behandeld worden, aldus nog de advocaat. (Belga/AVE)

De voormalige vzw van prins Laurent, Global Sustainable Development Trust (GSDT), heeft de Libische staat voor de rechtbank gedaagd. Dat heeft Belga vernomen van meester Pierre Legros, de advocaat van de vzw en prins Laurent. Het proces draait rond het herbebossingsproject dat de vzw GSDT in de Libische woestijn zou opzetten maar dat vroegtijdig werd stopgezet.De vzw GSDT werd in 2008 door de Libische overheid ingeschakeld om een zogenaamde 'groene gordel' te bouwen tegen de oprukkende woestijn rond de steden Tripoli, Benghazi en Al Baida. Twaalf specialisten, waaronder Waalse experts die ervaring hadden met dergelijke projecten, en 200 lokale arbeiders zouden er zo'n 200 hectare bebossen. Het project zou de Libische regering zo'n 1,6 miljoen euro kosten maar door een stoelendans bij die regering kwam een minister van Landbouw aan de macht die het project niet meer wilde financieren en werd het hele project na een jaar stilgelegd. Volgens meester Legros was dat een éénzijdige verbreking van het contract met de vzw GSDT en de vzw dagvaardde daarop de Libische overheid voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg om haar te verplichten het contract na te leven. "De rechtbank stelde ons tweemaal in het gelijk, weliswaar bij verstek", zegt de advocaat. "De Libische overheid tekende verzet aan tegen dat vonnis maar dat verzet werd verworpen, waarna de Libische regering beroep heeft aangetekend." Dat beroep is nu ingeleid en zal op 20 februari behandeld worden, aldus nog de advocaat. (Belga/AVE)