Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalististen (ICIJ), en in het bijzonder de Belgische journalisten Kristof Clerix (Knack) en Lars Bové (De Tijd), krijgen dit jaar de Prijs voor de Democratie. Die prijs wordt uitgereikt op initiatief van de lokale Gentse beweging Democratie 2000 en Trefpunt vzw.

De Panama Papers werden sinds 3 april gepubliceerd. Het dossier steunt op een datalek bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, die banden onthult banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en wereldleiders, politici, bedriegers, drugstrafikanten, miljardairs, en celebrities. De Panama Papers (tevens het grootste journalistieke onderzoek ooit) was een samenwerking tussen het ICIJ en honderden journalisten.

'De journalisten van ICIJ hameren nu al jaren op dezelfde kop. Van Offshore-leaks over LuxLeaks en SwissLeaks tot PanamaPapers: telkens blijkt in pijnlijk detail dat rijkdom op industriële schaal verborgen wordt om belastingen of openbaarheid te vermijden of ronduit te ontduiken', klinkt het in het persbericht van de organisaties achter de Prijs voor de Democratie.

'Telkens volgen er beloftes, onderzoekscommissies en bijzondere zittingen, een mediastorm en luid geroep op sociale media. Deze journalisten hebben door de onderzoeksjournalistiek serieus te nemen een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontmaskering van de non-transparante praktijken van de financiële elites.'

Het volledige Panama Papers-dossier kunt u lezen op Knack.be/PanamaPapers of op de website van ICIJ.

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalististen (ICIJ), en in het bijzonder de Belgische journalisten Kristof Clerix (Knack) en Lars Bové (De Tijd), krijgen dit jaar de Prijs voor de Democratie. Die prijs wordt uitgereikt op initiatief van de lokale Gentse beweging Democratie 2000 en Trefpunt vzw.De Panama Papers werden sinds 3 april gepubliceerd. Het dossier steunt op een datalek bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, die banden onthult banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en wereldleiders, politici, bedriegers, drugstrafikanten, miljardairs, en celebrities. De Panama Papers (tevens het grootste journalistieke onderzoek ooit) was een samenwerking tussen het ICIJ en honderden journalisten.'De journalisten van ICIJ hameren nu al jaren op dezelfde kop. Van Offshore-leaks over LuxLeaks en SwissLeaks tot PanamaPapers: telkens blijkt in pijnlijk detail dat rijkdom op industriële schaal verborgen wordt om belastingen of openbaarheid te vermijden of ronduit te ontduiken', klinkt het in het persbericht van de organisaties achter de Prijs voor de Democratie.'Telkens volgen er beloftes, onderzoekscommissies en bijzondere zittingen, een mediastorm en luid geroep op sociale media. Deze journalisten hebben door de onderzoeksjournalistiek serieus te nemen een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontmaskering van de non-transparante praktijken van de financiële elites.'Het volledige Panama Papers-dossier kunt u lezen op Knack.be/PanamaPapers of op de website van ICIJ.