In haar kort statement benadrukte premier Wilmès de speciale plaats die Congo bekleedt in het Belgische buitenlands beleid. 'We hebben tijdens onze ontmoeting de ambitieuze plannen gehoord van deze regering, een programma dat de hele bevolking ten goede moet komen', aldus Wilmès. België is bereid om de Congolezen in die ambitieuze plannen bij te staan, klonk het. Er ligt dan ook veel werk op de plank in Congo. De premier verwees onder meer naar de geplande hervormingen rond mensenrechten, de verbetering van het leven van de burgers, het zakenklimaat en de pacificatie in het oosten van het land. 'We bedanken de premier en de regering voor haar wil om ons land te begeleiden in deze fase waarin we belangrijke socio-economische hervormingen doorvoeren', zei Ilunga.

De Congolese regering verkeert momenteel in zwaar weer: Tshisekedi's coalitiepartner is de partij van zijn voorganger, Joseph Kabila. Die partij heeft bovendien een stevige greep op het parlement en de verschillende provincies, wat de manoeuvreerruimte van de president beperkt. 'Deze nieuwe regering is het resultaat van een vreedzame machtsoverdracht, en we weten het uit ons eigen land: coalitieregeringen zijn niet altijd makkelijk.' Wilmès had het niet over een nieuw tijdperk, maar noemde dit bezoek 'een eerste etappe van een lange, hervonden samenwerking'. Ze moest wel toegeven dat haar regering in lopende zaken is, maar 'dat verhindert ons niet om het terrein voor de volgende regering al voor te bereiden'.

Wilmès

'We hebben het opnieuw gehad over ontwikkelingssamenwerking, rechtsstaat, mensenrechten en zakenklimaat', zei Wilmès na afloop. De premier had een tête-à-tête met de president, en daaraan ging een werkvergadering vooraf met ministers Alexander De Croo en Pieter De Crem. Eerder op de dag zagen de drie Belgische regeringsleden al de Congolese premier en enkele van zijn ministers. Tshisekedi is intussen iets meer dan een jaar aan de macht. Het voorbije jaar kenmerkte zich door veel beloftes en aankondigingen, 2020 moet het jaar van de actie worden. Dat zegt ook Wilmès: 'woorden zijn goed, acties zijn beter'.

Net als aan de Congolese premier maakte Wilmès ook aan de president duidelijk dat België een partner wil zijn van het land. 'De Congolezen mogen van ons een eerlijk en welwillend partnerschap verwachten, op basis van een relatie tussen gelijken', aldus Wilmès. Wilmès noemde een militaire samenwerking als een mogelijkheid, naast politie, economie, ontwikkelingssamenwerking, justitie. 'Vooral op het vlak van opleiding hebben we een grote expertise', aldus Wilmès.

Voor de premier wordt met dit bezoek een nieuwe stap gezet in het verdiepen van de banden. Later dit jaar moeten nog meer stappen volgen. Voor eind maart staat een economische missie gepland. Met ruim 150 deelnemende bedrijven is die missie volzet. En eind juni vieren de Congolezen de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid, zonder twijfel zullen de Belgen ook daar uitgenodigd worden.

In haar kort statement benadrukte premier Wilmès de speciale plaats die Congo bekleedt in het Belgische buitenlands beleid. 'We hebben tijdens onze ontmoeting de ambitieuze plannen gehoord van deze regering, een programma dat de hele bevolking ten goede moet komen', aldus Wilmès. België is bereid om de Congolezen in die ambitieuze plannen bij te staan, klonk het. Er ligt dan ook veel werk op de plank in Congo. De premier verwees onder meer naar de geplande hervormingen rond mensenrechten, de verbetering van het leven van de burgers, het zakenklimaat en de pacificatie in het oosten van het land. 'We bedanken de premier en de regering voor haar wil om ons land te begeleiden in deze fase waarin we belangrijke socio-economische hervormingen doorvoeren', zei Ilunga. De Congolese regering verkeert momenteel in zwaar weer: Tshisekedi's coalitiepartner is de partij van zijn voorganger, Joseph Kabila. Die partij heeft bovendien een stevige greep op het parlement en de verschillende provincies, wat de manoeuvreerruimte van de president beperkt. 'Deze nieuwe regering is het resultaat van een vreedzame machtsoverdracht, en we weten het uit ons eigen land: coalitieregeringen zijn niet altijd makkelijk.' Wilmès had het niet over een nieuw tijdperk, maar noemde dit bezoek 'een eerste etappe van een lange, hervonden samenwerking'. Ze moest wel toegeven dat haar regering in lopende zaken is, maar 'dat verhindert ons niet om het terrein voor de volgende regering al voor te bereiden'.'We hebben het opnieuw gehad over ontwikkelingssamenwerking, rechtsstaat, mensenrechten en zakenklimaat', zei Wilmès na afloop. De premier had een tête-à-tête met de president, en daaraan ging een werkvergadering vooraf met ministers Alexander De Croo en Pieter De Crem. Eerder op de dag zagen de drie Belgische regeringsleden al de Congolese premier en enkele van zijn ministers. Tshisekedi is intussen iets meer dan een jaar aan de macht. Het voorbije jaar kenmerkte zich door veel beloftes en aankondigingen, 2020 moet het jaar van de actie worden. Dat zegt ook Wilmès: 'woorden zijn goed, acties zijn beter'. Net als aan de Congolese premier maakte Wilmès ook aan de president duidelijk dat België een partner wil zijn van het land. 'De Congolezen mogen van ons een eerlijk en welwillend partnerschap verwachten, op basis van een relatie tussen gelijken', aldus Wilmès. Wilmès noemde een militaire samenwerking als een mogelijkheid, naast politie, economie, ontwikkelingssamenwerking, justitie. 'Vooral op het vlak van opleiding hebben we een grote expertise', aldus Wilmès. Voor de premier wordt met dit bezoek een nieuwe stap gezet in het verdiepen van de banden. Later dit jaar moeten nog meer stappen volgen. Voor eind maart staat een economische missie gepland. Met ruim 150 deelnemende bedrijven is die missie volzet. En eind juni vieren de Congolezen de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid, zonder twijfel zullen de Belgen ook daar uitgenodigd worden.