"Een karikatuur." Zo bestempelde premier Charles Michel in het VRT-programma Terzake de uithalen van de Waalse regeringstop over de begrotingscontrole. Volgens de eerste minister was er geen polemiek geweest indien de PS in de federale regering had gezeten. "Ik ben niet naïef. Dat zijn politieke spelletjes."

'Einde samenwerkingsfederalisme'

De Waalse regering haalde snoeihard uit naar het federale niveau. Het zint de regering van PS en cdH niet dat de federale regering haar liet verstaan dat Wallonië het als gevolg van de toepassing van de nieuwe financieringswet met 247 miljoen euro minder inkomsten moet stellen. Vicepremier Maxime Prévot (cdH) sprak over "het einde van het samenwerkingsfederalisme".

"Het is de keuze van de Waalse regering om oppositie te voeren", stelde Michel (MR) vast. De premier toont zich bereid tot dialoog, maar dan moet het wel "een sereen debat met argumenten" zijn, "geen slogans". Dat de Waalse regering voorlopig enkel "de onbetwiste" cijfers in rekening brengt bij de begrotingscontrole, vindt de liberaal "niet verantwoordelijk". "Iedereen moet zijn inspanningen leveren (...) Ik stel vast dat één regering een andere keuze maakt."

Tax shift

Michel toonde zich ook niet onder de indruk van het ACOD, dat op 22 april een staking in de openbare sector wil voeren. Volgens de premier heeft de regering al meermaals blijk gegeven dat ze open staat voor sociaal overleg, maar "de parlementaire meerderheid bepaalt de oriëntaties voor de toekomst". "We geven geen mandaat aan de sociale partners om amendementen aan te nemen die tegen het regeerakkoord ingaan", klonk het.

De premier herhaalde tenslotte dat hij nog steeds vastberaden is een tax shift door te voeren om de lasten op arbeid naar beneden te halen. Over de alternatieve bronnen voor fiscale inkomsten sprak hij zich niet uit. "Er zijn geen taboes voor mij", klonk het enkel. Tegen 21 juli hoopt Michel een akkoord uit de brand te slepen. (Belga/WB)

"Een karikatuur." Zo bestempelde premier Charles Michel in het VRT-programma Terzake de uithalen van de Waalse regeringstop over de begrotingscontrole. Volgens de eerste minister was er geen polemiek geweest indien de PS in de federale regering had gezeten. "Ik ben niet naïef. Dat zijn politieke spelletjes."De Waalse regering haalde snoeihard uit naar het federale niveau. Het zint de regering van PS en cdH niet dat de federale regering haar liet verstaan dat Wallonië het als gevolg van de toepassing van de nieuwe financieringswet met 247 miljoen euro minder inkomsten moet stellen. Vicepremier Maxime Prévot (cdH) sprak over "het einde van het samenwerkingsfederalisme". "Het is de keuze van de Waalse regering om oppositie te voeren", stelde Michel (MR) vast. De premier toont zich bereid tot dialoog, maar dan moet het wel "een sereen debat met argumenten" zijn, "geen slogans". Dat de Waalse regering voorlopig enkel "de onbetwiste" cijfers in rekening brengt bij de begrotingscontrole, vindt de liberaal "niet verantwoordelijk". "Iedereen moet zijn inspanningen leveren (...) Ik stel vast dat één regering een andere keuze maakt." Michel toonde zich ook niet onder de indruk van het ACOD, dat op 22 april een staking in de openbare sector wil voeren. Volgens de premier heeft de regering al meermaals blijk gegeven dat ze open staat voor sociaal overleg, maar "de parlementaire meerderheid bepaalt de oriëntaties voor de toekomst". "We geven geen mandaat aan de sociale partners om amendementen aan te nemen die tegen het regeerakkoord ingaan", klonk het. De premier herhaalde tenslotte dat hij nog steeds vastberaden is een tax shift door te voeren om de lasten op arbeid naar beneden te halen. Over de alternatieve bronnen voor fiscale inkomsten sprak hij zich niet uit. "Er zijn geen taboes voor mij", klonk het enkel. Tegen 21 juli hoopt Michel een akkoord uit de brand te slepen. (Belga/WB)