Premier Michel: 'Politieactie tegen Abdeslam was geen toevalstreffer'

19/03/16 om 12:46 - Bijgewerkt om 13:03

Premier Charles Michel (MR) benadrukt dat de antiterreuractie van vrijdag, waarbij Salah Abdeslam gevat werd, geen toevalstreffer was, maar het resultaat van een gigantisch werk van de veiligheidsdiensten, de magistratuur, de politie en de inlichtingendiensten.

Michel: 'Politieactie tegen Abdeslam was geen toevalstreffer'

Premier Charles Michel © Belga Image

Charles Michel zei dat op een persconferentie naar aanleiding van de beslissing van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) om het dreigingsniveau op 3 te houden.

Voor de operatie werden 300 tot 400 rechercheurs gemobiliseerd, aldus de eerste minister. Ook de huiszoeking in Vorst was volgens hem geen toeval.

Levend

De premier wees ook op het belang van het feit dat Salah Abdeslam levend gevat werd, waardoor een gerechtelijke procedure mogelijk is en recht gesproken kan worden. Dat is ook belangrijk voor de slachtoffers en hun familie.

Hij is er ook van overtuigd dat de strijd tegen radicalisme en terrorisme niet voorbij is. Ook de komende weken en maanden zal er moeten samengewerkt worden met de partners. De samenwerking met Frankrijk zal maximaal worden voortgezet.

Weken

Wat de uitlevering van Abdeslam betreft, zijn er volgens hem twee opties: ofwel gaat Salah Abdeslam akkoord, ofwel gaat hij niet akkoord. In België zijn er alvast geen politieke bezwaren tegen de uitlevering, 'maar de facto zal het nog een paar weken duren voor dat een feit is', meende Michel.

Hij legde nog de nadruk op de versterking van de capaciteit en de middelen voor justitie en veiligheidsdiensten, waarbij hij verwees naar de 300 miljoen euro die de regering hiervoor onlangs vrijmaakte.

De premier bedankte ten slotte de bewoners van Molenbeek en Vorst voor de kalmte en sereniteit die zij aan de dag gelegd hebben, en de lokale autoriteiten die ervoor gezorgd hebben dat de toestand onder controle bleef. (Belga/KVDA)

Volg de laatste updates in onze live

Lees meer over:

Onze partners