Dat het naleven van de maatregelen tijdens deze tweede coronagolf een werk van lange adem ging zijn, zei premier Alexander De Croo donderdag al in de Kamer. Tijdens zijn bezoek aan het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst woensdagochtend, herhaalde hij dat en voegde eraan toe dat de coronamaatregelen in ons land 'maanden aan een stuk' zullen moeten aangehouden worden. 'Tot het moment dat er een vaccin is, gaan we er een stuk strikter mee moeten omgaan dan tijdens de zomer", zo zei de premier in een gesprek met koning Filip en het zorgpersoneel van een ziekenhuis in Aalst.

Het was de koning die de vraag stelde: 'Wanneer gaan we de effecten zien van de maatregelen?' Premier De Croo nam het woord: 'Zelfs als we de effecten gaan zien, moeten we heel duidelijk maken dat het een inspanning van lange adem gaat zijn,' waarschuwde hij. 'Op een bepaald moment zullen de cijfers dalen, maar de cijfers gaan zeer lang moeten dalen. De grootste opdracht is dat mensen zich voor een lange periode aan de maatregelen moeten houden om te zorgen dat de situatie in de ziekenhuizen normaliseert. Dat zal maanden duren. We gaan ons maanden aan een stuk aan de maatregelen moeten houden. Dat zal een zeer grote inspanning vragen van ons allemaal.'

Niet meteen versoepelen wanneer de cijfers dalen

Zonder het met zoveel woorden te zeggen, lijkt de premier lessen getrokken te hebben uit de versoepelingen tijdens de zomer. 'Deze keer moeten we de cijfers als ze gedaald zijn beneden houden. Dus tot het moment dat er een oplossing, een vaccin is, maar we weten niet goed wanneer, gaan we er een stuk strikter moeten mee omgaan dan tijdens de zomer. Als het beperkt verspreid is in de bevolking kan je tussenkomen, maar in ons land is het eigenlijk te breed verspreid gebleven waardoor je een heel snelle reactie krijgt zoals nu.'

Onmiddellijk versoepelen wanneer de cijfers dalen, lijkt niet het plan van de Vivaldi-regering. Alexander De Croo legt uit waarom: 'Wat vergeten wordt, de druk kan zeer hoog zijn in het ziekenhuis zoals nu absoluut het geval is, maar zelfs als we op de helft van het aantal mensen op intensieve zouden zijn, dan is de druk nog altijd zeer groot voor het zorgpersoneel omdat het zo lang duurt. Dat gaat moeilijk zijn om uit te leggen wanneer we veel minder mensen hebben op intensieve dat dan nog de druk zeer groot blijft voor jullie', zo sprak de premier tot dokters van het Aalsterse ziekenhuis.

Dat het naleven van de maatregelen tijdens deze tweede coronagolf een werk van lange adem ging zijn, zei premier Alexander De Croo donderdag al in de Kamer. Tijdens zijn bezoek aan het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst woensdagochtend, herhaalde hij dat en voegde eraan toe dat de coronamaatregelen in ons land 'maanden aan een stuk' zullen moeten aangehouden worden. 'Tot het moment dat er een vaccin is, gaan we er een stuk strikter mee moeten omgaan dan tijdens de zomer", zo zei de premier in een gesprek met koning Filip en het zorgpersoneel van een ziekenhuis in Aalst.Het was de koning die de vraag stelde: 'Wanneer gaan we de effecten zien van de maatregelen?' Premier De Croo nam het woord: 'Zelfs als we de effecten gaan zien, moeten we heel duidelijk maken dat het een inspanning van lange adem gaat zijn,' waarschuwde hij. 'Op een bepaald moment zullen de cijfers dalen, maar de cijfers gaan zeer lang moeten dalen. De grootste opdracht is dat mensen zich voor een lange periode aan de maatregelen moeten houden om te zorgen dat de situatie in de ziekenhuizen normaliseert. Dat zal maanden duren. We gaan ons maanden aan een stuk aan de maatregelen moeten houden. Dat zal een zeer grote inspanning vragen van ons allemaal.' Zonder het met zoveel woorden te zeggen, lijkt de premier lessen getrokken te hebben uit de versoepelingen tijdens de zomer. 'Deze keer moeten we de cijfers als ze gedaald zijn beneden houden. Dus tot het moment dat er een oplossing, een vaccin is, maar we weten niet goed wanneer, gaan we er een stuk strikter moeten mee omgaan dan tijdens de zomer. Als het beperkt verspreid is in de bevolking kan je tussenkomen, maar in ons land is het eigenlijk te breed verspreid gebleven waardoor je een heel snelle reactie krijgt zoals nu.'Onmiddellijk versoepelen wanneer de cijfers dalen, lijkt niet het plan van de Vivaldi-regering. Alexander De Croo legt uit waarom: 'Wat vergeten wordt, de druk kan zeer hoog zijn in het ziekenhuis zoals nu absoluut het geval is, maar zelfs als we op de helft van het aantal mensen op intensieve zouden zijn, dan is de druk nog altijd zeer groot voor het zorgpersoneel omdat het zo lang duurt. Dat gaat moeilijk zijn om uit te leggen wanneer we veel minder mensen hebben op intensieve dat dan nog de druk zeer groot blijft voor jullie', zo sprak de premier tot dokters van het Aalsterse ziekenhuis.