Volgens de premier is het duidelijk dat de huidige coronacijfers nog niet toelaten om de federale fase af te bouwen. De Croo wil inzetten op 'waakzaamheid en voorzichtigheid'.

Dat betekent dat maandag op het kernkabinet, op basis van wetenschappelijke adviezen van onder meer het coronacommissariaat en expertengroep GEMS, een bredere 'federale sokkel' met onder meer een bredere mondmaskerplicht in binnenruimtes wordt besproken.

De 'federale sokkel' werd vastgelegd op het Overlegcomité van 17 september. De gewesten konden strengere maatregelen nemen als de epidemiologische toestand dat vereist, wat in Wallonië en Brussel het geval was. Vlaanderen hield zich aan de federale sokkel waardoor de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober in winkels, restaurants, sportzalen, administraties en de bioskoop wegviel. Telewerk was enkel nog in Brussel sterk aanbevolen.

PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne liet zondag op 'C'est pas tous les jours dimanche' (RTL-TVi) alvast optekenen dat maandag wellicht beslist wordt om de maatregelen rond de mondmaskerplicht en telewerk, die in Wallonië en het Brussels Gewest behouden werden, opnieuw te veralgemenen voor heel België.

De premier van zijn kant benadrukt via zijn woordvoerder dat er bij het overleg van het kernkabinet maandag geen sprake is van sluiting van sectoren.

Net als in de overige Europese landen stijgt het aantal coronabesmettingen opnieuw. In tegenstelling tot de vorige besmettingsgolven, zijn wel al meer dan 8,5 miljoen Belgen volledig gevaccineerd. De stijgende coronacurves betekenen wel dat we de komende weken en maanden 'wat waakzamer en voorzichtiger zullen moeten zijn', zegt de woordvoerder. 'Zeker nu mensen opnieuw meer contacten hebben, het weer verslechtert en mensen meer binnen zitten', klinkt het.

In een reactie in het VRT-programma 'De zevende dag' noemt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) de beslissing om de topministers bijeen te roepen voor overleg over de coranasituatie in ons land 'verstandig'. 'Je moet de vinger aan de pols houden. Men kent het palet aan maatregelen intussen. Dan is het zaak om uit dat gamma een pakketje te kiezen om die golf weer naar beneden te krijgen', aldus Van Ranst.

Volgens de premier is het duidelijk dat de huidige coronacijfers nog niet toelaten om de federale fase af te bouwen. De Croo wil inzetten op 'waakzaamheid en voorzichtigheid'. Dat betekent dat maandag op het kernkabinet, op basis van wetenschappelijke adviezen van onder meer het coronacommissariaat en expertengroep GEMS, een bredere 'federale sokkel' met onder meer een bredere mondmaskerplicht in binnenruimtes wordt besproken. De 'federale sokkel' werd vastgelegd op het Overlegcomité van 17 september. De gewesten konden strengere maatregelen nemen als de epidemiologische toestand dat vereist, wat in Wallonië en Brussel het geval was. Vlaanderen hield zich aan de federale sokkel waardoor de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober in winkels, restaurants, sportzalen, administraties en de bioskoop wegviel. Telewerk was enkel nog in Brussel sterk aanbevolen.PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne liet zondag op 'C'est pas tous les jours dimanche' (RTL-TVi) alvast optekenen dat maandag wellicht beslist wordt om de maatregelen rond de mondmaskerplicht en telewerk, die in Wallonië en het Brussels Gewest behouden werden, opnieuw te veralgemenen voor heel België. De premier van zijn kant benadrukt via zijn woordvoerder dat er bij het overleg van het kernkabinet maandag geen sprake is van sluiting van sectoren.Net als in de overige Europese landen stijgt het aantal coronabesmettingen opnieuw. In tegenstelling tot de vorige besmettingsgolven, zijn wel al meer dan 8,5 miljoen Belgen volledig gevaccineerd. De stijgende coronacurves betekenen wel dat we de komende weken en maanden 'wat waakzamer en voorzichtiger zullen moeten zijn', zegt de woordvoerder. 'Zeker nu mensen opnieuw meer contacten hebben, het weer verslechtert en mensen meer binnen zitten', klinkt het.In een reactie in het VRT-programma 'De zevende dag' noemt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) de beslissing om de topministers bijeen te roepen voor overleg over de coranasituatie in ons land 'verstandig'. 'Je moet de vinger aan de pols houden. Men kent het palet aan maatregelen intussen. Dan is het zaak om uit dat gamma een pakketje te kiezen om die golf weer naar beneden te krijgen', aldus Van Ranst.