In Knack van 5 november leest u meer over 'notoir antisemiet' Tareq Al Suwaidan en zijn geplande bezoek aan de Brusselse Moslimbeurs. Nadat het magazine gedrukt en klaar was voor de winkelrekken, bracht minister Jan Jambon echter het nieuws naar buiten dat de prediker de beurs niets zal kunnen openen.

Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) heeft de Dienst Vreemdelingenzaken de opdracht gegeven Tareq Al Suwaidan, een prediker uit Koeweit, de toegang tot en het verblijf in ons land te ontzeggen. Al Suwaidan zou normaal gezien deze week aanwezig zijn tijdens de Moslimbeurs in Brussel, maar volgens premier Charles Michel en minister Jambon stelt zijn aanwezigheid "een reëel gevaar voor de openbare veiligheid".

'Enige goede weg'

De N-VA-vicepremier nam de beslissing op basis van een rapport van het Coördinatie-orgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en contacten tussen de autoriteiten, de administratie en de inlichtingendiensten. Al Suwaidan liet zich deze zomer opmerken omdat hij, tijdens de Israëlische operatie in de Gazastrook, oorlogszuchtige taal sprak aan het adres van joden.

Antiracismeorganisaties hadden gevraagd zijn visum in te trekken. Premier Michel en minister Jambon menen dat "dit de enige goede weg was", luidt het in een mededeling. "Deze prediker verkondigt antisemitische uitspraken die onaanvaardbaar zijn. Zijn aanwezigheid stelt een reëel gevaar voor de openbare veiligheid".

'Geen sponsor van globale jihadterrorisme'

De Koeweitse Moslimbroeder die opriep tot de vernietiging van Israël zou op 7 november de openingstoespraak van de Moslimbeurs verzorgen, maar moest nu gedwongen afzeggen.

'De Moslimbroeders zijn niet bang van stevige uitspraken over Israël', zegt arabist en publicist Chams Eddine Zaougui in Knack. 'Ze staan daarin niet alleen, ook de meer liberale stemmen in de Arabische wereld schuwen de kritiek niet. Een politicus als Filip Dewinter duwt graag alle islamisten in de hoek van Islamitische Staat (IS). Maar de Moslimbroederschap is zeer verscheiden. Al Suwaidan is een van de radicalen en roept jongeren op om op het internet de jihad te voeren, maar hem daarom uitroepen tot sponsor van het globale jihadterrorisme is overdreven.'

Al Suwaidan is in het Midden-Oosten al jaren een echte tv-persoonlijkheid en miljoenen kijkers stemmen trouw af op zijn preek van de dag tijdens de ramadan. 'Al Suwaidan heeft wel degelijk een aantal onaanvaardbare antisemitische uitspraken op zijn actief', zegt Nadia Fadil, sociologe aan de KU Leuven in Knack. 'De beurs is zeer waardevol en daarom is het zo jammer dat de organisatoren die man op voorhand niet beter hebben doorgelicht. Ik hoor ook van andere deelnemers dat zij daar niet mee gediend zijn.'

'Over islam, niet het Midden-Oosten'

'Wij veroordelen antisemitisme', reageerde Karim Ouachek, een van de organisatoren, op de RTBF, voordat de beslissing van Michel en Jambon bekend werd. 'Maar Al Suwaidan heeft het over het conflict in het Midden-Oosten en over de koloniale politiek van Israël, en niet over alle Joden. Wij hebben hem uitgenodigd om over de islam te komen spreken, niet over het Midden-Oosten.'(Belga/WB)

Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) heeft de Dienst Vreemdelingenzaken de opdracht gegeven Tareq Al Suwaidan, een prediker uit Koeweit, de toegang tot en het verblijf in ons land te ontzeggen. Al Suwaidan zou normaal gezien deze week aanwezig zijn tijdens de Moslimbeurs in Brussel, maar volgens premier Charles Michel en minister Jambon stelt zijn aanwezigheid "een reëel gevaar voor de openbare veiligheid".De N-VA-vicepremier nam de beslissing op basis van een rapport van het Coördinatie-orgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en contacten tussen de autoriteiten, de administratie en de inlichtingendiensten. Al Suwaidan liet zich deze zomer opmerken omdat hij, tijdens de Israëlische operatie in de Gazastrook, oorlogszuchtige taal sprak aan het adres van joden. Antiracismeorganisaties hadden gevraagd zijn visum in te trekken. Premier Michel en minister Jambon menen dat "dit de enige goede weg was", luidt het in een mededeling. "Deze prediker verkondigt antisemitische uitspraken die onaanvaardbaar zijn. Zijn aanwezigheid stelt een reëel gevaar voor de openbare veiligheid".De Koeweitse Moslimbroeder die opriep tot de vernietiging van Israël zou op 7 november de openingstoespraak van de Moslimbeurs verzorgen, maar moest nu gedwongen afzeggen.'De Moslimbroeders zijn niet bang van stevige uitspraken over Israël', zegt arabist en publicist Chams Eddine Zaougui in Knack. 'Ze staan daarin niet alleen, ook de meer liberale stemmen in de Arabische wereld schuwen de kritiek niet. Een politicus als Filip Dewinter duwt graag alle islamisten in de hoek van Islamitische Staat (IS). Maar de Moslimbroederschap is zeer verscheiden. Al Suwaidan is een van de radicalen en roept jongeren op om op het internet de jihad te voeren, maar hem daarom uitroepen tot sponsor van het globale jihadterrorisme is overdreven.'Al Suwaidan is in het Midden-Oosten al jaren een echte tv-persoonlijkheid en miljoenen kijkers stemmen trouw af op zijn preek van de dag tijdens de ramadan. 'Al Suwaidan heeft wel degelijk een aantal onaanvaardbare antisemitische uitspraken op zijn actief', zegt Nadia Fadil, sociologe aan de KU Leuven in Knack. 'De beurs is zeer waardevol en daarom is het zo jammer dat de organisatoren die man op voorhand niet beter hebben doorgelicht. Ik hoor ook van andere deelnemers dat zij daar niet mee gediend zijn.''Wij veroordelen antisemitisme', reageerde Karim Ouachek, een van de organisatoren, op de RTBF, voordat de beslissing van Michel en Jambon bekend werd. 'Maar Al Suwaidan heeft het over het conflict in het Midden-Oosten en over de koloniale politiek van Israël, en niet over alle Joden. Wij hebben hem uitgenodigd om over de islam te komen spreken, niet over het Midden-Oosten.'(Belga/WB)