Poorten Klein Kasteeltje opnieuw open, maar alleenstaande mannen kunnen zich niet aanmelden

Het Klein Kasteeltje te Brussel op 19 augustus 2022. © Belga

Na een dag van sluiting konden verzoekers om internationale bescherming vrijdag wel opnieuw asiel aanvragen in het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje van Fedasil. Het waren enkel families, kwetsbare mensen en minderjarigen die zich konden aanmelden. De wachtende menigte asielzoekers verzamelt nog steeds aan de drukke voorkant na een klacht van buren.

De stoep voor het Klein Kasteeltje stond vrijdagochtend opnieuw overvol, terwijl de aanwezige politieagenten ervoor moeten zorgen dat voorbijrijdende wagens geen mensen raken. Nadat buren de overlast aan de achterkant van Klein Kasteeltje aanklaagden, daar waar de toegangspoort tot het aanmeldcentrum zich bevindt, heeft Brussels burgemeester Philippe Close via een politiebevel beslist dat de asielzoekers aan de voorste toegangspoort moeten verzamelen.

Donderdag had Fedasil nog geen oplossing voor die nieuwe situatie en bleef het aanmeldcentrum dicht. Vrijdag worden de mensen die vooraan aanschuiven geselecteerd door de medewerkers van Fedasil en dan te voet omgeleid naar het aanmeldcentrum aan de achterkant. De rij met families, alleenstaande vrouwen, kinderen en zieke mensen werd volledig weggewerkt, maar geen enkele van de alleenstaande mannen mocht zich vrijdag aanmelden.

Na een politiebevel van Brusselse burgemeester Philippe Close zullen de asielzoekers aan de voorkant van het Klein Kasteeltje blijven verzamelen, naast de Brusselse Kleine Ring. ‘We zorgen samen met staatssecretaris De Moor voor een andere organisatie buiten om ook een evenwicht te hebben met de buurtbewoners. Het gaat om een nieuwe situatie voor de verschillende diensten en we blijven hierover continu in contact’, vertelt Carole Poncin, woordvoerster van Close.

Partner Content