Elio Di Rupo sprak vandaag met de zeven partijen die bereid zijn te onderhandelen op basis van zijn nota en de CD&V. De discussie zou niet zozeer over de inhoud zijn gegaan, maar veeleer over de methode, werd na afloop uit goede bron vernomen. Ze zou woensdag worden voortgezet.
Tijdens de vergaderingen van de zeven partijen die bereid zijn te onderhandelen op basis van de nota-Di Rupo en de CD&V doet Elio Di Rupo geen nieuw voorstel over BHV. Hij legt als alternatief een serie wetsvoorstellen op tafel die het BHV-hoofdstuk uit zijn nota vertalen.

Nota wijzigt niet, maar krijgt misschien wel toevoegingen

Uit informatie die circuleert, kan worden afgeleid dat het de bedoeling is om zo dicht mogelijk bij de wetsvoorstellen te blijven die CD&V-voorzitter Wouter Beke had uitgewerkt als koninklijk onderhandelaar.

De wetsvoorstellen zouden aan de onderhandelingsnota van Elio Di Rupo worden toegevoegd, maar aan de nota zelf zou niets worden gewijzigd. Probleem is dat daardoor ook de vier breekpunten van CD&V nog steeds in de nota zitten: tweetalige lijsten én openbare diensten in Brussel, de ratificatie van het minderhedenverdrag en de federale kieskring. Bronnen nabij de onderhandelingen beklemtonen dat ze niet in wetteksten gegoten zijn, omdat ze geen deel uitmaken van het luik BHV/Brussel in de formateursnota. CD&V heeft de voorbije week echter steeds herhaald dat het om "ballast" gaat die het "precaire evenwicht" onderuit haalt.

Evenwichtsoefening
De uitgeschreven wetsvoorstellen hebben tot doel zowel de CD&V te overtuigen van de wil van de zeven partijen om vooruitgang te boeken als het evenwicht te bewaren in de nota die door zeven partijen gesteund wordt.

Wouter Beke zou woensdag opnieuw aansluiten bij de gesprekken om samen met de zeven andere partijen de analyse voort te zetten. (Belga/SD/INM)

Elio Di Rupo sprak vandaag met de zeven partijen die bereid zijn te onderhandelen op basis van zijn nota en de CD&V. De discussie zou niet zozeer over de inhoud zijn gegaan, maar veeleer over de methode, werd na afloop uit goede bron vernomen. Ze zou woensdag worden voortgezet. Tijdens de vergaderingen van de zeven partijen die bereid zijn te onderhandelen op basis van de nota-Di Rupo en de CD&V doet Elio Di Rupo geen nieuw voorstel over BHV. Hij legt als alternatief een serie wetsvoorstellen op tafel die het BHV-hoofdstuk uit zijn nota vertalen. Nota wijzigt niet, maar krijgt misschien wel toevoegingen Uit informatie die circuleert, kan worden afgeleid dat het de bedoeling is om zo dicht mogelijk bij de wetsvoorstellen te blijven die CD&V-voorzitter Wouter Beke had uitgewerkt als koninklijk onderhandelaar. De wetsvoorstellen zouden aan de onderhandelingsnota van Elio Di Rupo worden toegevoegd, maar aan de nota zelf zou niets worden gewijzigd. Probleem is dat daardoor ook de vier breekpunten van CD&V nog steeds in de nota zitten: tweetalige lijsten én openbare diensten in Brussel, de ratificatie van het minderhedenverdrag en de federale kieskring. Bronnen nabij de onderhandelingen beklemtonen dat ze niet in wetteksten gegoten zijn, omdat ze geen deel uitmaken van het luik BHV/Brussel in de formateursnota. CD&V heeft de voorbije week echter steeds herhaald dat het om "ballast" gaat die het "precaire evenwicht" onderuit haalt. Evenwichtsoefening De uitgeschreven wetsvoorstellen hebben tot doel zowel de CD&V te overtuigen van de wil van de zeven partijen om vooruitgang te boeken als het evenwicht te bewaren in de nota die door zeven partijen gesteund wordt. Wouter Beke zou woensdag opnieuw aansluiten bij de gesprekken om samen met de zeven andere partijen de analyse voort te zetten. (Belga/SD/INM)