Willem-Frederik Schiltz haalt uit naar Open VLD-top: ‘Dit is het dieptepunt’

Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) © Belga

Willem-Frederik Schiltz, fractieleider van Open VLD in het Vlaams Parlement, haalt woensdag in een mededeling hard uit naar de partijtop. ‘De afgelopen dagen liet onze partij zich van haar slechtste kant zien. De manier waarop met mensen wordt omgegaan, is al langer een pijnpunt, maar dit is het dieptepunt’, schrijft hij. Schiltz is niet langer kandidaat voor het Vlaams Parlement of de Kamer. Hij kiest voor de Europese lijst.

De lijstvorming van Open VLD in Antwerpen belooft moeilijk te worden, nu ook Paul Van Tigchelt zich in de debatten mengt. Woensdagavond valt de beslissing bij het provinciaal bestuur. Schiltz was kandidaat voor beide lijsten, maar trekt zich nu terug en stelt voor om Kamerlid Marianne Verhaert aan te stellen als Vlaams lijsttrekker. Dat zou betekenen dat voorzitter Tom Ongena niet op de eerste plaats staat.

‘Het stelt mij ten zeerste teleur met hoe weinig respect er werd omgegaan met Gwendolyn Rutten, alsook het partijbestuur’, stelt Schiltz. ‘Zeker gezien we uit een moeilijke periode komen, waarin we met een kunstgreep een nieuwe voorzitter hebben aangeduid. Net op zo’n moment moet de partijtop begrijpen dat ze net méér werk moeten maken van consensueel tot beslissingen komen, niet nog minder. In de eeuw van de vrouw, doet dit nog meer pijn.’

Marianne Verhaert is voor hem de enige mogelijke keuze als Vlaams lijsttrekker en als het gezicht van de partij in Antwerpen. ‘Tom Ongena kan dan, als partijvoorzitter, haar voluit steunen. Dat is een echte keuze voor de partij.’ 

Voor aanvang van de plenaire in het Vlaams Parlement wilde Schiltz geen extra commentaar kwijt. Alles staat volgens hem in zijn persbericht. Alleen moet zijn boodschap volgens hem niet gezien worden als ‘een aanval op’ voorzitter Ongena.

(Lees verder onder de preview)

Geen zekerheid

Schiltz wil zelf op de Europese lijst en de lijst voor de lokale verkiezingen staan. ‘De Europese lijst biedt me geen zekerheid op een mandaat. En ook in Antwerpen wordt het een gevecht bergop. Ik ben nu 16 jaar parlementslid voor de Open VLD en heb me steeds loyaal opgesteld. Het is uit loyauteit aan de partij en vanuit mijn geloof in de liberale waarden waar de mens centraal staat, dat ik deze keuze maak.’

Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem zou het alvast een goede zaak vinden dat Marianne Verhaert de Vlaamse lijst in Antwerpen zou trekken. ‘Ik ben voorstander van meer vrouwelijke lijsttrekkers’, aldus Van Volcem. Partijvoorzitter Ongena zou volgens haar perfect op plaats twee kunnen staan ‘of hij zou de federale lijst kunnen trekken’. ‘Hij is voorzitter. Hij kan daar zelf over beslissen’, dixit Van Volcem.

(Lees verder onder de video)

De Brugse politica herhaalde ook nog eens dat ze het aangekondigde vertrek van Gwendolyn Ruttten betreurt. ‘Ik heb ook al wel eens de handdoek willen gooien en toen was het Gwendolyn Rutten die me overtuigde om te blijven en de zaken niet over te laten aan de mannen. Nu zij de handdoek wil gooien, wil ik haar graag overtuigen om te blijven’, aldus Van Volcem.

Partner Content