Wie kiest Clinton als haar running mate? De kanshebbers gewikt en gewogen

Hillary Clinton © REUTERS

Hillary Clinton moet stilaan gaan beslissen wie haar kandidaat-vicepresident wordt. We lichtten de belangrijkste kanshebbers voor u door.

Over de kanshebbers om de running mate van de Republikeinse kandidaat Donald Trump te worden, lees je hier meer.

Als het gaat over haar vicepresidentskandidaat, heeft Hillary Clinton meer ijzers in het vuur liggen dan Donald Trump. CNN spreekt over ‘vijf namen of minder’. Intussen viel Sherrod Brown uit de boot – zijn zitje in de Senaat zou waarschijnlijk overgenomen worden door de republikein John Kasich en dus is het zomaar achterlaten geen optie. Ook Xavier Beccera komt niet meer in de favorietenlijstjes voor. Deval Patrick gaf al meermaals aan niet geïnteresseerd te zijn.

Julian Castro

Julian Castro wordt gezien als potentiële kandidaat vicepresident van Hillary Clinton
Julian Castro wordt gezien als potentiële kandidaat vicepresident van Hillary Clinton© REUTERS

Wie? Castro, met zijn 41 jaar de jongste van alle running mates van zowel Clinton als Trump, komt uit het kabinet van president Obama en was daar verantwoordelijk voor huisvesting en stadsontwikkeling. Eerst ontkende hij formeel in de running te zijn als vicepresidentskandidaat, later milderde hij en vond hij dat ‘iedereen maar moest raden.’

Waarom wordt hij het wel? Castro kan een frisse bries laten waaien door Clinton’s campagne. Hij is daarnaast de ideale man om de 52 miljoen Hispanics in de VS aan te spreken. Ook Tom Perez en in mindere mate Tim Kaine (zie hieronder) zouden dat kunnen, maar Castro is al een pak bekender. Hij strijdt, net zoals Clinton, voor rechten van holebi’s en transgenders en gezondheidszorg voor vrouwen.

Waarom wordt hij het niet? Zijn totale gebrek aan ervaring kan hem parten spelen. Buiten zijn job in het kabinet van Obama en het burgemeesterschap van San Antonio heeft Castro geen adelbrieven voor te leggen. Verder werd hij er in april nog van beschuldigd de verkoop van gehypothekeerde huizen aan Wall Streetbedrijven te bespoedigen.

Tim Kaine

U.S. senatorial candidate and former Virginia Governor Tim Kaine addresses the first session of the Democratic National Convention in Charlotte, North Carolina, U.S. September 4, 2012. REUTERS/Jason Reed/File Photo - RTX2B6I4
U.S. senatorial candidate and former Virginia Governor Tim Kaine addresses the first session of the Democratic National Convention in Charlotte, North Carolina, U.S. September 4, 2012. REUTERS/Jason Reed/File Photo – RTX2B6I4© REUTERS

Wie? Deze 58-jarige senator en voormalig gouverneur van Virginia is de topfavoriet. Hij won veel respect met zijn optreden na de schietpartij in Virginia Tech in 2007. Kaine was op het moment van de schietpartij in Japan, maar bezocht desondanks als eerste gezagsdrager slachtoffer Colin Goddard.

Waarom wordt hij het wel? Kaine is een ervaren politicus en spreekt vloeiend Spaans. In de strijd om de stem van de Hispanics kan dat een interessant wapen worden. Verder is Kaine een uitstekend fundraiser, die investeerders van over de hele wereld bij elkaar krijgt.

Waarom wordt hij het niet? Net als Clinton heeft Kaine het moeilijk om de liberale zijde van de Republikeinse partij, laat ons zeggen de Bernie Sanderskant, aan te spreken. Dat is op zich geen probleem, aangezien Sanders zijn steun voor Clinton al uitgesproken heeft.

Tom Perez

U.S. Labor Secretary Tom Perez speaks in support of U.S. Democratic presidential candidate Hillary Clinton at a campaign rally at the Laborers International Union hall in Las Vegas, Nevada February 18, 2016. REUTERS/David Becker - RTX27MV5
U.S. Labor Secretary Tom Perez speaks in support of U.S. Democratic presidential candidate Hillary Clinton at a campaign rally at the Laborers International Union hall in Las Vegas, Nevada February 18, 2016. REUTERS/David Becker – RTX27MV5© REUTERS

Wie? Perez, 54 jaar, werkt als consumenten- en mensenrechtenadvocaat.

Waarom wordt hij het wel? Perez is de ideale kandidaat om aanhangers van Bernie Sanders te sussen. Hij heeft een grote aanhang binnen burgerrechtenbewegingen. Als zoon van Dominicaanse immigranten is hij net als Kaine en Castro een troef voor Hillary om de Hispanics voor zich te winnen.

Waarom wordt hij het niet? Het ontbreekt Perez, buiten een post in de raad van zijn county, aan politieke ervaring. Hij mag dan wel intelligent en bedachtzaam zijn, een briljante campagnevoerder of een sprankelend redenaar is hij niet.

Jim Stavridis

Retired Navy Adm. James Stavridis, former NATO Supreme Allied Commander, testifies before a Senate Appropriations State, Foreign Operations and Related Programs Subcommittee hearing on
Retired Navy Adm. James Stavridis, former NATO Supreme Allied Commander, testifies before a Senate Appropriations State, Foreign Operations and Related Programs Subcommittee hearing on “Diplomacy, Development, and National Security” on Capitol Hill in Washington March 26, 2015. REUTERS/Yuri Gripas – RTR4UZZI© REUTERS

Wie? Het witte konijn van Clinton. Stavridis is een voormalig commandant bij de NAVO, met wie Clinton nauw samenwerkte toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Toen Obama niet naar de herdenkingsplechtigheid kwam na de aanslagen in Parijs, uitte Stavridis zware kritiek op hem.

Waarom wordt hij het wel? Stavridis versterkt Clinton als het gaat om buitenlands beleid. Ze hebben er ook een gelijkaardige visie over, in die mate zelfs dat Stavridis ooit zijn mails ondertekende met Clinton’s huidige campagneslogan, ‘Stronger together’.

Waarom wordt hij het niet? In militaire kringen wordt Stavridis veel lof toegezwaaid, maar daarbuiten heeft hij nauwelijks naambekendheid. Een oud-commandant als running mate is ook geen zege om de progessieve kant van de partij aan Clinton te binden. Op zich geen probleem, want daar zorgt de steun van Sanders waarschijnlijk al voor.

Elizabeth Warren

U.S. Senator Elizabeth Warren (D-MA) takes part in the Washington Ideas Forum in Washington, U.S., October 1, 2015. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo - RTX2HLWI
U.S. Senator Elizabeth Warren (D-MA) takes part in the Washington Ideas Forum in Washington, U.S., October 1, 2015. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo – RTX2HLWI© REUTERS

Wie? Clinton zou Clinton niet zijn mocht er geen vrouwennaam circuleren als haar running mate. De 67-jarige Warren werd in 2012 de eerste vrouwelijk senator voor Massachusetts. Tot 1996 was ze een lid van de Republikeinse partij.

Waarom wordt zij het wel? Ze is progressief en vormt zo een mooi tegenwicht voor Clinton zelf. Daarnaast is ongelooflijk dynamisch en trekt ze regelmatig hard van leer tegen Donald Trump, die ze onlangs nog ‘een kleine, onzekere geldgraaier’ noemde.

Waarom wordt zij het niet? In het verleden hadden Warren en Clinton niet altijd een even harmonieuze relatie. Daarnaast blijft een volledig vrouwelijke tandem nog steeds een risico in een land waar nog nooit een vrouwelijke president verkozen is. Wat het nog gevaarlijker maakt, is dat de gouverneur van Massachusetts een Republikein is en Warren dus haar senaatszetel zou moeten afstaan aan een Republikein (zie ook Sherrod Brown). Het is heel twijfelachtig of Clinton dat risico wil nemen, zeker omdat ze de steun heeft van Bernie Sanders en ze wat betreft de progressieve vleugel van haar partij op beide oren kan slapen. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content