VS schroeft strijd tegen IS op: 560 extra soldaten naar Irak

Barack Obama © REUTERS

Binnenkort vertrekken 560 Amerikaanse militairen naar Irak om mee te werken aan de strijd tegen Islamitische Staat. Dat kondigde minister van Defensie Ashton Carter aan. Het brengt het totaal aantal Amerikaanse soldaten daar op meer dan 4600.

De meeste van de 560 soldaten zijn ingenieurs en logistiek personeel. Zij zullen vooral betrokken worden in de bouw van een nieuwe luchtmachtbasis op 70 km van Mosul. de stad waar IS haar hoofdkwartier heeft gevestigd. Eerder veroverde het Irakese leger, met onder andere de Amerikanen in steunn ook al enkele strategische bolwerken van IS zoals Ramadi, Qayara en Fallujah.

In april, amper drie maanden geleden, kondigde Amerikaans president Barack Obama ook al extra troepen aan voor Irak. Vorige week verklaarde hij dan weer dat hij minder militairen zou terugtrekken uit Afghanistan dan oorspronkelijk het plan was. Zo zullen er op het einde van zijn mandaat nog altijd 8400 man aan Amerikaanse troepen in Afghanistan zitten. De oorlog in Afghanistan beëindigen was nochtans een van zijn grote verkiezingsbeloftes in 2008. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content