Vlaamse handel sluit massaal: bijna 35.000 zaken gooien handdoek in de ring

An Pyck van Dame de Pique in Brugge. © De Zondag
Rafael Porto Carrero

Exact 34.513 Vlaamse handelszaken hebben dit jaar al de handdoek in de ring gegooid. Dat zijn er zelfs 8.000 meer dan in de coronajaren 2020 en 2021, schrijft De Zondag, op basis van cijfers van Trends Business Information. Anderen zullen hun activiteiten noodgedwongen deze winter, wegens de exploderende energiekosten, op een laag pitje zetten.

De lijst van stopgezette handelszaken is indrukwekkend. Een aantal voorbeelden: 141 ambachtelijke bakkers sloten definitief hun deuren, 98 beenhouwers, 650 eetgelegenheden met beperkte bediening zoals frietkoten en cafés die ook kleine gerechten serveren, 714 instituten voor schoonheidsverzorging gaven er de brui aan. 56 damesboetieks en 155 kledingzaken hebben het bordje ‘over te nemen’ voor hun lege vitrine.

In elke categorie zijn er opvallend meer stopzettingen dan in de dezelfde periode de afgelopen jaren. De oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de gedaalde koopkracht hakken diep in de Vlaamse ondernemerswereld volgens De Zondag.

Een van de getroffenen is volgens de krant An Pyck (50), die zich op 31 augustus, precies tien jaar na de opening van haar damesboetiek Dame de Pique in de Noordzandstraat in Brugge, genoodzaakt zag haar winkel te sluiten: ‘Sedert de inval van de Russen in Oekraïne heb ik mijn omzet zien achteruit gaan. Toen de energieprijzen enkele maanden later ontspoorden, zag ik mijn klantenbestand enorm achteruit gaan. Ik had nochtans de pandemie relatief goed doorstaan, mijn omzet was ‘slechts’ met 20 procent gedaald in 2020 en nog eens met 10 procent in 2021.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content