Verstraete (Groen): ‘Voor een sterk staaltje theater kunnen we altijd bij mevrouw Onkelinx terecht’

Het Brussels stadsbestuur gaat vandaag opnieuw op zoek naar ene opvolger voor burgemeester Yvan Mayeur (PS). © Belga
Kamiel Vermeylen

Dat zegt Verstraete in Terzake na de reactie van Laurette Onkelinx op het schandaal bij het Brusselse Samusocial waar onder meer Brussels burgemeester Yvan Mayeur.

Arnaud Verstraete, Brussels parlementslid voor Groen, is niet te spreken over de houding van de PS nadat bekend raakte dat onder meer Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraita riante sommen ontvingen voor vergaderingen van de armoedeorganisatie Samusocial.

Volgens Verstraete is het typisch voor de verrotte oude politieke cultuur van de PS om op zulke schandalen niet kordaat en afkeurend te reageren. ‘Het feit dat Onkelinkx op het rapport van de Brusselse regering wacht, terwijl het overduidelijk is dat Mayeur en Peraita fouten hebben begaan, is typerend.”

Bovendien raakte deze middag bekend dat het advocatenkantoor van de echtgenoot van Onkelinkx heeft getracht om het rapport van de Brusselse regering over Samusocial tegen te houden. Verstraete vindt Onkelinkx reactie dan ook het toonbeeld van een sterk staaltje politiek theater. ‘Onkelinkx is de voorzitter van de PS in Brussel. Ze kan ook gewoon aan Peraïta en Mayeur vragen om de waarheid te vertellen. Peraita pastte haar versie van de feiten al driemaal aan en Mayeur weigerde gewoonweg te reageren op vragen in de gemeenteraad’, zegt Verstraete. Ook de reactie van Brussels minister-president Charles Picqué kon bij Verstraete op maar weinig begrip rekenen. Die noemde de manier van werken van Mayeur en Peraita ‘een beetje misplaatst’.

Uit het rapport van de Brusselse regering zou volgens verscheidene media blijken dat de vergaderingen waarvoor Mayeur en Peraïta werden vergoed niet hebben plaatsgevonden. Peraita had eerder aangegeven geen bewijzen te kunnen voorleggen of de vergaderingen wel degelijk hebben plaatsgevonden.

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets zei in de afspraak dat alles, en dus ook het rapport van de Brusselse regering, erop wijst dat de vergadering niet hebben plaatsgevonden. ‘Het waren fictieve vergaderingen’, zei ze woensdagavond in De Afspraak. In dat geval zouden beide vergoed zijn voor iets waar ze geen recht op hebben. Debaets eist voorlopig het ontslag van Mayeur nog niet. Wel eist ze dat Mayeur de vergoedingen moet terugbetalen, en vindt ze dat hij de eer aan zichzelf moet houden.

Mayeur en Peraïta ontvingen zo’n €17.000 per jaar voor hun inspanningen (?) bij Samusocial. Pascale Peraita kwam eerder in opspraak toen bleek dat ze een sociale woning had terwijl ze een jaarloon van €200.000 verdiende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content