Veerle Heeren (CD&V) stopt als burgemeester van Sint-Truiden

Veerle Heeren (CD&V). © Belga

Veerle Heeren, CD&V-burgemeester van Sint-Truiden, zet een stap terug. Dat kondigt ze vrijdagavond zelf aan. Eerder op de dag was commotie ontstaan over een illegale lening van 65.000 euro die oud-burgemeester Jef Cleeren had ontvangen van de stad.

Heeren zegt dat ze vandaag op het schepencollega hierover werd ingelicht door financieel directeur Luc Vandijck. Volgens de burgemeester was binnen haar partij niemand op de hoogte. ‘We zijn ontsteld over de informatie die we vandaag hebben verkregen’, klinkt het.

‘Als burgemeester heb ik de plicht om ook de rust in de stad en het stadsbestuur terug te brengen gezien de ontstane polemiek door dit dossier (…) Daarom heb ik besloten om een stap terug te zetten als burgemeester van Sint-Truiden, in overleg met de lokale partijafdeling van CD&V en nationaal voorzitter Sammy Mahdi’, zegt Heeren. De komende dagen zullen de verschillende partijen van het stadsbestuur samenzitten om de continuïteit te verzekeren, luidt het nog.

Lening van 65.000 euro

Het nieuws over een lening van 65.000 euro voor oud-burgemeester Jef Cleeren, zorgde vrijdag voor ophef in Sint-Truiden. Hij kreeg die lening na het overlijden van zijn zoon in 2014, voor wie hij gokschulden moest terugbetalen.

De terugbetaling van de lening zou gebeuren via inhoudingen op zijn pensioen als burgemeester en schepen. Maar vorig jaar overleed Cleeren en dus is er nu discussie wie moet opdraaien voor de restschuld van 39.000.

Het schepencollege van Sint-Truiden zit nog met veel vragen en vroeg daarom een onderzoek aan Audit Vlaanderen en een spoedadvies aan de toezichthoudende overheid: het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Eerder deze week was er dan weer commotie ontstaan over een rapport van Comité P over wantoestanden bij de lokale politie van Sint-Truiden. De oppositie was misnoegd omdat burgemeester Heeren weigerde om inzage te geven in het volledige rapport. 

Vorig jaar was er al het schandaal met de coronavaccins, die zowel de burgemeester als mensen uit haar omgeving vroeger dan voorzien toegediend kregen. r kwam een tuchtonderzoek en Heeren werd zes maanden geschorst en vervangen door partijgenote Ingrid Kempeneers.

Op 1 augustus 2021 nam ze haar functie weer op.

Partner Content