Van Quickenborne te zien op beelden na plasincident: ‘Ik sta recht in mijn schoenen’

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. © Belga

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is te zien op beelden van de politiecamera’s in zijn straat, enkele uren nadat een aantal van de gasten op zijn verjaardagsfeest van vorige maand tegen een combi van de politie hadden geplast. Dat meldt VRT NWS maandag op basis van verschillende bronnen. Van Quickenborne blijft bij zijn eerdere verklaring.

Van Quickenborne organiseerde op 14 augustus in zijn woning een feest naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag. Dat een aantal van zijn gasten daarbij gefilmd werden terwijl ze tegen een lege politiecombi plasten, was al bekend. Het voertuig stond daar in het kader van de bescherming van de Open VLD-vicepremier, die het afgelopen jaar meermaals bedreigd werd vanuit het drugsmilieu. 

De minister zelf benadrukte nadien dat hij niet op de hoogte was van het incident.

Volgens VRT NWS blijkt uit het onderzoek van de beelden dat de minister enkele uren nadat twee van zijn gasten meermaals tegen de combi plasten zelf naar buiten kwam, samen met een andere gast. “Er wordt gelachen en terwijl de minister op de stoep staat, leunt hij achterover en doet hij alsof hij gaat plassen”, aldus de VRT. “Daarna kijken de minister en zijn gast naar de gsm van de minister en is er grote hilariteit. De minister stapt ook de straat over en doet – net als zijn gasten eerder die avond – de deur van de politiewagen open.”

De politievakbonden reageren misnoegd aan de VRT. Joery Dehaes van ACV vraagt om de beelden vrij te geven, Carlo Medo van NSPV zegt dat “iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en zijn conclusies moet trekken” als de feiten zich effectief zo hebben afgespeeld. 

Het parket liet aan de VRT weten dat het onderzoek nog loopt en dat het de verschillende mensen op de beelden nog tracht te identificeren. Zij zullen vervolgens verhoord worden en eventueel worden vervolgd. 

Van Quickenborne blijft bij zijn eerdere verklaring dat hij niet op de hoogte was van het incident, zegt zijn kabinet. “Er zijn vele uren verstreken tussen het laatste incident en de beelden waarop de minister te zien is. De minister bevestigt wel dat hij de deur van de combi geopend heeft om ze goed op slot te doen. Uit andere gebaren afleiden dat hij op de hoogte was, is interpretatie.”

“Men beweert ook dat ik stond te lachen toen ik naar mijn gsm aan het kijken was”, zegt Van Quickenborne aan de VRT. “Ik vind dat die interpretaties zeer verregaand zijn en niet stroken met de waarheid.”

“Ik heb mijn verjaardag gevierd en heb uiteraard wat pintjes gedronken. Wat is daar mis mee? Ik weet nog zeer goed wat er is gebeurd.”

N-VA: Minister kan niet aanblijven bij onjuiste verklaringen

N-VA-kamerlid Yngvild Ingels meent dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne niet kan aanblijven als hij onjuiste verklaringen heeft afgelegd over het plasincident tijdens zijn verjaardagfeest. Dat stelt ze maandagavond in een reactie op het nieuws dat de minister zelf op beelden van de politiecamera’s te zien is.

“Als Van Quickenborne werkelijk onjuiste verklaringen heeft afgelegd over het incident, dan kan hij simpelweg niet aanblijven. Dit gaat over mensen die hem dag en nacht beschermen en zijn grootste respect verdienen,” zegt Yngvild Ingels.

Vlaams Belang eist ontslag Van Quickenborne na ‘leugens over plasincident’

“Het is duidelijk dat Van Quickenborne over dit plasincident gelogen heeft”, zegt Kamerlid en voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Wij willen dat de videobeelden onmiddellijk vrijgegeven worden en dat Van Quickenborne opstapt”, zegt ook Kamerfractieleider Barbara Pas.

Het Vlaams Belang is net zoals de politievakbonden misnoegd over het gedrag van de minister, luidt het.

Van Quickenborne behoudt steun Open VLD-voorzitter Ongena

Waarnemend voorzitter van Open VLD Tom Ongena behoudt het vertrouwen in vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. “Ik heb het gevoel dat men iets probeert te zoeken dat er niet is”, zei hij maandagavond.

De partijgenoot van Ongena is maandag verder betrokken geraakt bij een ‘plasincident’, waarbij hij nu zelf te zien is op beelden van politiecamera’s, enkele uren nadat een aantal van de gasten op zijn verjaardagsfeest van vorige maand tegen een combi van de politie hadden geplast. Van Quickenborne had eerder verklaard dat hij niet op de hoogte was van het incident, maar berichtgeving van VRT NWS zaait twijfel bij dat verhaal.

“Ik steun hem nog, omdat de feiten zoals ze nu overkomen niet tonen dat hij bij het incident zelf betrokken is”, zei Ongena maandagavond tijdens een voorzittersdebat dat door VOKA was georganiseerd.

“Uit de info waar ik op dit moment over beschik, weet ik dat hij niet bij het incident zelf betrokken is. Ik heb het gevoel dat men iets probeert te zoeken dat er niet is”, aldus Ongena, die hoopt dat de feitelijke daders zwaar gestraft worden.

Partner Content