Tom Ongena wordt waarnemend voorzitter Open VLD

Tom Ongena (Open VLD) © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Het uitgebreid partijbestuur van Open VLD heeft dinsdagavond Vlaams parlementslid Tom Ongena aangeduid als waarnemend voorzitter. De leden zullen zich daarover laten kunnen uitspreken op een congres, wellicht in september.

‘Ik ben ervan overtuigd dat Vlaanderen een sterke liberale partij nodig heeft’, zo verklaarde Ongena nadat het partijbestuur hem op voorstel van premier Alexander De Croo had gevraagd om waarnemend voorzitter te worden. ‘Ik ken de partij door en door en ga keihard werken.’ Bij het grote publiek is het Vlaams Parlementslid vrijwel onbekend.

Ongena treedt in de voetsporen van Egbert Lachaert, die vorige week tegen de achtergrond van tegenvallende peilingen de handdoek in de ring gooide. Het Vlaamse parlementslid wil echter niet zomaar een ‘zaakwaarnemer’ worden, maar ook ‘een grondige vernieuwing’ van de partij inluiden.   

De leden van Open VLD zullen zich op een congres kunnen uitspreken over de keuze voor Ongena. Het is nog niet duidelijk wanneer dat congres zal plaatsvinden, maar bronnen spreken van september.

De beslissing komt er na de keuze van Egbert Lachaert om zijn mandaat ter beschikking te stellen. Na een bodemkoers in de peilingen en een verslechterde verhouding met de premier, gaf de Oost-Vlaming er de brui aan.

De 47-jarige Ongena zetelt in het Vlaams Parlement en in de Senaat. Bij de Vlaamse verkiezingen in 2019 behaalde hij in de kieskring Antwerpen als eerste opvolger 2516 stemmen. Doordat Bart Somers minister werd in de Vlaamse regering, kon Ongena een zetel in het parlement bemachtigen.

In 2003 startte Ongena als woordvoerder van minister-president Bart Somers. Toen die partijvoorzitter werd, volgde Ongena in zijn spoor. Later werd hij ook politiek directeur van de partij. In 2009 verhuisde Ongena naar Sint-Katelijne-Waver, waar hij eerste schepen werd.

De manier waarop De Croo (zelf Open VLD-ondervoorzitter) de aanduiding van Lachaerts opvolger naar zich toetrok, leverde hem kritiek op. Zo eist de jongerenafdeling dat er volwaardige voorzittersverkiezingen komen. Ondertussen circuleert er ook een petitie waarmee de initiatiefnemers een partijcongres willen afdwingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content