Siegfried Bracke start zaak om pensioenvergoedingen te houden

Siegfried Bracke (N-VA) © belga

Oud-Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is met een verzoekschrift van 55 pagina’s bij de Raad van State zijn strijd tegen de inhouding van zijn pensioenbonussen ­begonnen. Dat berichten de Mediahuis-kranten vrijdag.

De affaire barstte in maart 2023 los. Toen bleek dat de hoge ambtenaren en de oud-voorzitters van de Kamer via ‘pensioenextra’s’ boven het wettelijke maximum voor de pensioenen kwamen. Die vergoedingen waren bovendien niet volgens de wettelijke wegen tot stand gekomen. Acht hoge ambtenaren kregen samen 5,9 miljoen euro.

Voor Bracke ging het om 126.000 euro aan bonussen. De Kamer vroeg de betrokkenen om hun extra vergoedingen terug te storten. Open VLD’er en oud-voorzitter Herman De Croo stortte prompt zijn 210.000 euro terug, Bracke heeft dat altijd geweigerd. Er was ‘niets duisters of illegaals’ aan de regeling, zei hij.

Lees verder onder de preview.

Dat Bracke kans maakt met zijn procedure blijkt uit het kort geding waarin twee ambtenaren van de Kamer gelijk kregen. De rechter oordeelde in hun zaak dat de Federale Pensioendienst (FPD) hun pensioenen niet zomaar mocht verminderen.

Tot de zaak ten gronde wordt uitgesproken, moet de FPD hen uitbetalen als voorheen. ‘Ik maak mij geen illusies, ze zijn daar niet de snelste van de wereld. Het zal nog wel even duren voor ik daar effect van zie. Maar ik ben wel zeker van de afloop. De Kamer heeft een eindeloze reeks fouten gemaakt en talloze rechtsprincipes geschonden’, zo wordt Bracke in Het Nieuwsblad geciteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content