Rookverbod in speeltuinen en attractieparken vanaf 2025

Frank Vandenbroucke. © Belga

De federale regering wil roken in attractieparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen vanaf 2025 verbieden. Dat staat in een antitabaksplan waarvan het kernkabinet het federale standpunt vrijdag heeft goedgekeurd. Als het van de regering-De Croo afhangt komt er ook een verkoopverbod in cafés en op festivals, en vanaf 2028 ook in grote voedingswinkels.

Het plan past in de ambitie van de regering om tot een rookvrije generatie te komen. Om dat te bewerkstelligen, moeten er maatregelen worden getroffen zodat jongeren en kinderen minder in contact komen met tabak, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). ‘Gezondheid is een kwestie van gezond(er) leven: veel bewegen, gezond eten en niet roken. Gezond leven vermindert de kans dat je ziek wordt’, benadrukt de Vooruit-vicepremier.

Sinds 2009 kan je niet meer roken in gebouwen die publiek toegankelijk zijn zoals cafés en restaurants. Daar komen over twee jaar ook enkele publieke plekken in openlucht bij. Het gaat om plaatsen waar veel kinderen aanwezig zijn, zoals attractieparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen. Daarnaast overweegt de regering de sigaret te bannen aan de ingangen van ziekenhuizen en scholen, maar dat moet nog verder worden uitgewerkt.

Duurder

Vivaldi wil ook het aantal plaatsen waar tabak wordt verkocht beperken. Zo kan het vanaf 2025 niet meer in cafés en op festivals. In 2028 wil de regering dan overgaan tot een verbod op de verkoop van tabak in voedingswinkels groter dan 400 m2. Het is ook de bedoeling dat tabaksproducten niet langer geëtaleerd worden op de plaatsen waar ze wel nog mogen worden verkocht, om impulsaankopen te vermijden.  Daarnaast onderzoekt de regering tegen april volgend jaar welke beperkingen mogelijk zijn op sportterreinen en bij activiteiten van jeugdorganisaties, zoals jeugdbewegingen. In overleg met de sportfederaties wordt bekeken hoe er een rookverbod kan komen in de stadions, naar het voorbeeld van de Pro League in het voetbal. 

Tot slot is beslist om tabak duurder te maken. Hoeveel en hoe dat moet worden aangepakt, wordt begin volgend jaar besproken in de regering.  Het is nu de bedoeling om samen met de deelstaten een nationaal antitabaksplan af te kloppen.

Partner Content