Roemenië stelt nieuwe regering van technocraten samen

De nieuwe Roemeense premier Dacian Ciolos © REUTERS

De nieuwe Roemeense premier Dacian Ciolos heeft de samenstelling van zijn regering bekendgemaakt. Dat kabinet bestaat uitsluitend uit technocraten die bij de EU hebben gewerkt of die uit de privésector komen.

Dacian Ciolos, oud-commissaris van Landbouw, werd dinsdag door de conservatieve Roemeense president Klaus Iohannis als nieuwe premier aangeduid na het ontslag van de sociaaldemocraat Victor Ponta. Hij trad af na massale straatprotesten die volgden op de brand in een nachtclub in Boekarest, waarbij 55 mensen om het leven kwamen.

Veel Roemenen menen dat corruptie aan de basis ligt van het drama in de nachtclub, die niet over de nodige vergunningen beschikte. Bovendien moet Ponta zich sinds kort ook voor de rechtbank verantwoorden wegens corruptie. “Ik hoop dat het ontslag van de regering de mensen die op straat zijn gekomen, tevreden zal stellen”, zei Ponta over de massale protesten tegen de regering.

Begroting

Taak nummer één voor de regering-Ciolos is het goedkeuren van een begroting voor 2016. Om die begroting, gebaseerd op een door Brussel goedgekeurd deficit, in goede banen te leiden, koos Ciolos voor de experte Anca Paliu-Dragu. Justitie komt in handen van Cristina Guseth, die in Boekarest voor de Europese Commissie heeft gewerkt en die sinds 1998 aan het hoofd staat van de neoconservatieve Amerikaanse ngo Freedom House.

Minister van Europese Aangelegenheden – een belangrijke post omdat Roemenië flink in het rood staat bij Brussel – wordt Aura Raducu, een functionaris van de BERD, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Defensie gaat naar oud-ambassadeur bij de EU Mihnea Motoc.

De 46-jarige Ciolos is landbouwingenieur en niet aan een politieke partij verbonden. De nieuwe regering moet Roemenië leiden naar de volgende parlementsverkiezingen in de herfst van 2016. Eerder stelde Iohannis de minister van Onderwijs, Sorin Cimpeanu, aan als interim-premier. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content