Energiecrisis: Overlegcomité komt woensdag samen, De Croo wil Europees plafond op factuur

Alexander De Croo in de Kamer op 23 juni 2022. © Belga

Het Overlegcomité buigt zich woensdag om 15 uur over de stijgende energieprijzen. Dat zegt het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD). Hij wil dat er dringend werk gemaakt wordt van een Europees plafond op de energiefactuur.

Overlegcomité

De premier kondigde zaterdag aan op korte termijn een Overlegcomité bijeen te roepen over de energieprijzen. Daarmee gaat hij in op de vraag van Vooruit-voorzitter Connor Rousseau.

‘Al was het maar om te kijken wat de verschillende initiatieven van de regeringen zijn’, zei De Croo aan VRT NWS. Binnen het Overlegcomité vergadert de federale regering met de deelstaatregeringen.

‘We weten dat we naar een crisis gaan die lang zou kunnen duren, dus we moeten bekijken welke maatregelen we kunnen nemen om ervoor te zorgen dat mensen zo weinig mogelijk energie gebruiken. Dat blijft het goedkoopste’, stelde hij.

Analyse

Toch moeten we woensdag niet meteen maatregelen verwachten. ‘Heel Europa zit in de rats. Als er al een magische oplossing was, hadden we die al lang beslist’, klinkt het in regeringskringen.

Mogelijk wordt er bekeken welke maatregelen eventueel haalbaar en betaalbaar zouden zijn waarna experten een analyse kunnen maken. 

België wil Europees prijsplafond

Zowel premier De Croo als energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) willen intussen dat er dringend werk gemaakt wordt van een Europees prijsplafond op de energiefactuur. En als er op Europees niveau niet snel vordering komt, behoort ook een Belgische prijsblokkering tot de mogelijkheden.

Nu de prijzen voor elektriciteit en aardgas ongeziene hoogtes bereiken, pleit België voor een hervorming van het Europese energiesysteem, waarbij momenteel de duurste centrale die nodig is om aan de vraag te voldoen, de prijs bepaalt. De recordprijzen voor aardgas zetten via de gasgestookte centrales zo ook een turbo op de stroomprijzen.

Lees verder onder de foto

Energieminister Tinne Van der Straeten en premier Alexander De Croo.
Energieminister Tinne Van der Straeten en premier Alexander De Croo. © Belga

Volgens Van der Straeten leidt het systeem tot ‘woekerwinsten’ bij elektriciteitsproducenten. ‘De hervorming van de elektriciteitsmarkt moet er voor zorgen dat de gas- en elektriciteitsprijzen worden losgekoppeld’, aldus de energieminister. Dat moet een einde maken aan die overwinsten en een lagere energiefactuur opleveren voor de eindconsument.

Een Europees prijsplafond zou voor een gemiddeld gezin een besparing van 770 euro per jaar kunnen betekenen, berekende het kabinet van de minister.

Voorstel

België diende dan ook een voorstel in voor een Europees prijsplafond en besprak dat deze week al met de Europese Commissie.

Volgens zowel De Croo als Van der Straeten is bij de lidstaten meer en meer animo voor zo’n maatregel. Onder meer Duitsland is ook voorstander, luidt het.

Van der Straeten wil ’tegen het einde van het jaar’ een prijsplafond. Mocht Europa talmen, kan België het ook op eigen houtje doen, zegt zowel zij als de premier. Puur Belgische maatregelen zullen volgens de regering wel minder doeltreffend zijn.

Voorts benadrukt Van der Straeten dat ze op Belgisch niveau nieuwe steunmaatregelen uitwerkt. Ze noemt een verlenging van het uitgebreide sociale tarief volgend jaar en een plaffonering ervan ‘noodzakelijk’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Minister Van Peteghem wil fiscale hervorming

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zei zaterdagavond in het VRT-journaal dat oplossingen voor de lange termijn nodig zijn. Hij wil een fiscale hervorming, ‘waarbij we ervoor zorgen dat mensen op het einde van de maand netto meer overhouden’. Hij kondigde aan zijn voorstel binnenkort binnen de regering op tafel te zullen leggen. 

Dat er grote winsten worden gemaakt, terwijl mensen moeilijkheden hebben om hun factuur te betalen, noemde hij nog hallucinant.

Minister Vincent Van Peteghem van Financiën
Minister Vincent Van Peteghem van Financiën

Partner Content