Plenaire Kamer stemt in met ontslag directeurs Gegevensbeschermingsautoriteit

© Belga image

De plenaire Kamer heeft woensdagavond met ruime meerderheid ingestemd met het ontslag van twee directeurs bij de Gegevensbeschermingsautoriteit. Het gaat om David Stevens, de voorzitter van de GBA en de directeur van het Algemeen Secretariaat, en Charlotte Dereppe, de directeur van de Eerstelijnsdienst.

Het ging om een geheime stemming. De Kamer volgt de aanbeveling van de commissie Justitie, die wekenlang achter gesloten deuren had beraadslaagd over het lot van het duo. De ontslagprocedure werd in maart opgestart na een audit van het Rekenhof. Tijdens de hoorzittingen kwamen ook Dereppe en Stevens aan bod.

GBA

De GBA gaat al maanden gebukt onder een diepe malaise. De vijf directeurs van de dienst staan elk in voor een eigen afdeling, maar kwamen onderling niet langer overeen. Alexandra Jaspar nam eind vorig jaar al ontslag omdat de organisatie volgens haar ten prooi viel aan belangenvermenging en een gebrek aan integriteit. Zij wordt vervangen door GBA-juriste Cédrine Molière, besliste de Kamer eeder.

De instelling kwam door de malaise ook op de radar van de Europese Commissie terecht, die onder meer bezwaar maakte tegen de functie van federaal topambtenaar Frank Robben in het kenniscentrum van de GBA. Hij zette in februari een stap terug.

Partner Content