Nieuw rapport Amnesty International: ‘Toestand in Belgische gevangenissen nog altijd problematisch’

Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

België heeft op vlak van mensenrechten nog veel werk aan de winkel. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International. Onder meer de toestand van onze gedetineerden is ‘schrijnend’.

Gevangenissen waren anno 2017 nog steeds overvol, faciliteiten verouderd en er was onvoldoende toegang tot basisvoorzieningen. Honderden gedetineerden met psychische aandoeningen of mentale handicaps verbleven in reguliere gevangenissen, met onvoldoende toegang tot medische zorgen of psychische therapie. In mei besloot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat de toestand waarin gedetineerden verkeerden, schrijnend was. Afgelopen juli uitte het Hof zijn bezorgdheid over de situatie van de gedetineerden, die als gevolg van verschillende cipiersstakingen nog verslechterde.

‘Belgische leiders moeten de schrijnende toestanden in de gevangenissen dringend zien op te lossen’, aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. In september besloot het EHRM dat België de rechten van Michael Tekin, een gedetineerde met psychische problemen, had geschonden. Hij stierf in augustus 2009 in de gevangenis van Jamioulx toen drie cipiers hem overbrachten naar een isolatiecel. Hij reageerde geagiteerd, de cipiers gebruikten een houdgreep, en de gedetineerde overleefde het niet. De rechtbank vond het optreden met de houdgreep van de drie cipiers ‘onnodig en disproportioneel’.

In België is er nog veel werk aan de winkel. ‘Onze politici moeten ook consequent zijn in het toekennen van wapenlicenties aan Saudi-Arabië, dat Jemen voortdurend bombardeert en ook verhongert’, aldus De Graeve. Daarnaast verwijst het Amnesty-rapport naar een aantal andere Belgische werkpunten zoals het compensatiewet voor de slachtoffers van terrorisme: er werd niet snel genoeg gezorgd voor een volledige vergoeding. Bijgevolg kregen slachtoffers pas na een langdurig en zwaar proces toegang tot schadevergoeding.

Lees ook:Amnesty International: ‘Na 70 jaar mensenrechten staan we op kantelpunt’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content