Waarom Sammy Mahdi zijn kabinetschef als opvolger benoemt: ‘Nicole de Moor is de juiste persoon op de juiste plaats’

Nicole de Moor (CD&V) op 28 juni 2022. © Belga

De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor wil dringend een noodopvangsite om het tekort aan opvangplaatsen voor migranten op te lossen. Ze legt dat donderdag al op het bord van de regering, zei ze dinsdag tijdens een persconferentie op haar kabinet. De Moor was kabinetschef van staatssecretaris Sammy Mahdi, die dit weekend partijvoorzitter werd.

De Moor legde dinsdagochtend de eed af als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Ze volgt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi op, met wie ze de voorbije twee jaar al samenwerkte als kabinetschef. Dat maakt dat ze geen inloopperiode nodig heeft, zegt ze zelf, en meteen de fakkel kan overnemen.

Er ligt dan ook nog heel wat werk op de plank op het departement. Het netwerk is al maanden volledig verzadigd, waardoor niet alle migranten die daar recht op hebben een opvangplaats krijgen. De diensten zijn daarvoor intussen al honderden keren veroordeeld. Mahdi voerde een wachtlijst in, maar de Brusselse arbeidsrechtbank vond dat de voormalige staatssecretaris daarmee systematisch en doelbewust het recht op opvang schond. Het Brusselse parket opende een onderzoek, al werd dat intussen zonder gevolg afgesloten.

De nieuwe staatssecretaris wil de situatie hoe dan ook snel oplossen, zei ze dinsdag. Het kernkabinet komt donderdag samen over de problematiek, en daar zal ze voorstellen om snel ‘de krachten te bundelen’ en een noodopvangcentrum op poten te zetten.

Mahdi pleitte eerder deze maand al voor een grote opvangstructuur, zoals een tentenkamp. De vorm speelt voor de Moor niet meteen een rol, zei ze. ‘Dat zijn operationele aspecten om later uit te werken. Wat ik vooral wil is snel voldoende opvangplaatsen. Of dat nu in tenten is, of in een gebouw, maakt minder uit.’

Kersvers CD&V-voorzitter Sammy Mahdi verdedigde eerder de keuze voor Nicole De Moor als de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie. ‘Ze is dé migratie-experte in de Wetstraat’, zei Mahdi dinsdag in De Ochtend op Radio 1.

De nieuwbakken voorzitter verrast met de keuze voor zijn kabinetschef. Vooraf gingen vooral de namen van de vrouwelijke CD&V-Kamerleden rond. ‘We hebben heel veel kwaliteitsvolle Kamerleden, sterke vrouwen ook, maar het is belangrijk dat je kijkt naar wie de grootste expert is en Nicole de Moor is de grootste migratie-experte die in de Westraat rondloopt’, zei Mahdi. ‘Het is een  groot departement, zonder inloopfase (…) Er zijn wel wat werven en ik denk dat niemand beter geschikt is, gezien haar trackrecord. Ze kent het departement als geen ander. Ze is de juiste persoon op de juiste plaats.’

‘We hebben heel veel kwaliteitsvolle mensen. Maar in deze denk ik dat, omwille van de nood aan stabiliteit en continuïteit, de beste keuze diegene is die ik vandaag maak. Het is er een van expertise, ook buiten de Wetstraat’, aldus nog Mahdi.

Warme Margaret Thatcher

De Moor heeft ervaring op Asiel en Migratie. Zo begon ze haar carrière als juridisch adviseur migratie bij het Kruispunt Migratie-Integratie, het huidige Agentschap Inburgering en Integratie. Nadien behaalde ze een doctoraat aan de vakgroep internationaal publiekrecht aan de UGent waarna ze aan de slag ging bij het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (CGVS). 

Daarnaast is de kersverse staatssecretaris ook gepokt en gemazeld in de Belgische politiek. Vanaf 2014 was ze als migratiespecialiste aan de slag op achtereenvolgens de kabinetten van Kris Peeters, Nathalie Muylle en Koen Geens. Sinds oktober 2020 was ze kabinetschef bij Sammy Mahdi. 

Mahdi legde maandagavond een korte verklaring af aan de pers, waarbij hij de Moor omschreef als ‘ervaring én vernieuwing in één persoon.’ ‘We noemen haar soms de warme Margaret Thatcher van Vlaanderen. Ze is streng maar rechtvaardig, en in staat om de partij juist te positioneren, ook de komende jaren.’ Ook CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem is enthousiast. ‘Ze heeft heel veel ervaring, en kent zeer goed het hoe en wat van de politiek’, zei hij.

De nieuwbakken voorzitter verrast met de keuze voor zijn kabinetschef. Vooraf gingen vooral de namen van de vrouwelijke CD&V-Kamerleden rond. De Moor zelf is ‘vereerd en dankbaar’, zei ze. ‘Het is een moeilijk departement, maar volgens mij ook het allermooiste om vanuit de christendemocratie iets te betekenen. Ik ga met veel goesting aan het werk.’

De 38-jarige Nicole de Moor komt uit Sint-Gillis-Waas en woont momenteel in de Brusselse deelgemeente Anderlecht, maar heeft plannen om op korte termijn terug te keren naar Oost-Vlaanderen. In 2019 stond ze op de Brusselse CD&V-lijst voor het Vlaams parlement. Ze is juriste van opleiding en heeft naast een doctoraat ook een diploma in International and European Law aan de Universiteit van Amsterdam. De Moor is getrouwd en heeft twee jonge kinderen. 

De nieuwe staatssecretaris kreeg maandagavond de zegen van 88 procent van de leden van de CD&V-partijraad.

Partner Content