N-VA waarschuwt voor private partijfinanciering als publieke middelen zouden dalen

Peter De Roover © Belga Image

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover reageerde op Radio 1 op een voorstel van oud-N-VA’ers Hendrik Vuye en Veerle Wouters om de totale partijfinanciering met minstens 17 miljoen euro te laten zakken.

Peter de Roover waarschuwt voor de herintrede van private financiering als de publieke middelen van politieke partijen zouden worden afgebouwd.Alle politieke partijen van het land krijgen elk jaar samen meer dan 60 miljoen euro. Een complete ontsporing van het systeem, oordelen Vuye en Wouters in Het Nieuwsblad.

Ze stellen voor om het gedeelte dat partijen krijgen op basis van hun Senaatszitjes af te schaffen. “Alle partijen doen voorstellen voor politieke vernieuwing, maar over de centen wordt zedig gezwegen”, aldus Vuye. “Terwijl daarin net de vernieuwing zou zitten: door een einde te maken aan de royale financiering ook een einde maken aan de overdreven macht van de partijhoofdkwartieren.”

Bij N-VA – de voormalige partij van Vuye en Wouters – wil men het debat gerust voeren. “We zullen de totaliteit van de regeling bekijken. Als we de publieke financiering terugschroeven, moeten we de private weer mogelijk maken en ik weet niet of dat de bedoeling is? Maar het debat is open voor ons”, reageerde fractieleider De Roover. “Op congressen van sommige buitenlandse partijen staan stalletjes van belangengroepen die daar veel geld voor betalen in de hoop invloed te kunnen uitoefenen. Dat is het alternatief.” Het verwijt dat partijen zich tegenwoordig als financiële holdings gedragen omdat ze geld te veel hebben, sprak De Roover tegen.

Elke partij legt nu eenmaal spaarpotjes aan voor wanneer het electoraal slechter gaat, argumenteerde hij. De N-VA’er hekelde tot slot de “hypocrisie” van Vuye. “Ik ben niet verbaasd dat Vuye geen cumulverbod vraagt, want hij verdient veel meer bij dan Siegfried Bracke omdat hij hoogleraar is.”

Partner Content