Koning Filip: ‘Er zijn geen eenvoudige antwoorden voor de uitdagingen waar we voor staan’

Koning Filip © .

“De geschiedenis leert ons dat we in staat zijn de zwaarste crisissen te overwinnen, op voorwaarde dat we dat samen doen.” Dat heeft koning Filip zaterdag gezegd in zijn kerstboodschap, waarin hij traditioneel terugblikt op het afgelopen jaar.

Dit jaar heeft ons allemaal zwaar op de proef gesteld en ons bestaan overhoop gehaald, begint de koning zijn kerstboodschap. Hij verwijst daarvoor naar de oorlog in Oekraïne. “Na de COVID-crisis hoopten we op een terugkeer naar ons vroegere leven. Maar toen barstte het conflict in Oekraïne los, een wrede en zinloze oorlog.” Die gewelddadigheid, die zoveel onschuldige slachtoffers eist, raakt ons diep, zegt koning Filip.

De koning, die een parallel trekt naar ons eigen oorlogsverleden, benadrukt dat de mensen in Oekraïne op onze steun kunnen blijven rekenen. Hij heeft ook lovende woorden voor het engagement en de solidariteit van wie Oekraïense vluchtelingen een onderdak heeft geboden het afgelopen jaar.

Bovenop deze tragedie kwamen de energiecrisis en de hoge inflatie, voegt de koning daar aan toe. “Veel van onze medeburgers vragen zich elke dag af of ze hun rekeningen voor elektriciteit, verwarming en voedsel wel zullen kunnen betalen. Deze onzekerheid brengt grote zorgen met zich mee.” “Dat is ook zo met de verandering van het klimaat, waarvan we de gevolgen nu al in ons eigen land zien.”

Koning Filip verwijst onder meer naar de ongezien droge zomer van afgelopen jaar, die er kwam na de “zondvloed en de overstromingen van 2021”. “Al deze crisissen kunnen leiden tot ontmoediging, tot een gevoel van machteloosheid en angst”, zegt de vorst.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Die heeft tegelijkertijd een boodschap van hoop. “Er zijn geen eenvoudige antwoorden voor de uitdagingen waarvoor we staan. Maar we zúllen er antwoorden voor vinden. Dankzij onze creativiteit en ons doorzettingsvermogen.”

Er zijn goede redenen om in de toekomst te geloven, zegt de koning. Die wijst er onder meer op dat we het geluk hebben te leven in een democratische, stevig onderbouwde maatschappij en een land waarin geleidelijk aan een hele reeks steunmaatregelen zijn ingevoerd, “vangnetten voor wie er het meest nood aan heeft”.

De koning wijst ook op het grote verantwoordelijkheidsgevoel in onze samenleving. “Ik ben er trouwens van onder de indruk, hoezeer dat ook bij de jongeren zo is”, zegt hij. “Velen onder ons hebben hun gedrag al aangepast om hun energieverbruik te verminderen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.”

“Tot slot geeft de geschiedenis ons een boodschap van vertrouwen mee. Ze leert ons dat we in staat zijn de zwaarste crisissen te overwinnen – op voorwaarde dat we dat samen doen. Want de banden die we met elkaar smeden, zijn onze grootste rijkdom”, zegt koning Filip.

“Meer dan ooit maakt elke daad die we stellen, hoe klein ook, het verschil. Elk vriendelijk, welwillend gebaar, elke daad van zorg voor de planeet. Dat moet ons moed geven, en hoop”, besluit koning Filip zijn kerstboodschap.

Partner Content