Groen komt met becijferd plan voor kinderopvang

Jeremie Vaneeckhout.

De Vlaamse oppositiepartij Groen komt met een eigen plan voor de kinderopvang. Dat kost in totaal 302 miljoen euro, waarvan 110 miljoen euro om het aantal kinderen per begeleider te laten dalen.

Het maximale aantal kinderen per begeleider in Vlaanderen bedraagt momenteel negen. Op termijn moet dat dalen tot vijf, vinden Celia Groothedde en Jeremie Vaneeckhout van Groen.

In eerste instantie wil de partij 110 miljoen euro uittrekken voor een open call, om kinderdagverblijven te compenseren die uit eigen beweging het aantal kinderen verlagen.

Daarnaast zou de partij 70,5 miljoen euro reserveren om alle kinderdagverblijven die dat willen te laten overschakelen van subsidietrap 1 naar subsidietrap 2. In het voorjaar maakte de regering daar middelen voor vrij, maar die volstonden niet om alle vragen in te willigen.

De kinderbegeleiders moeten volgens Groen meer tijd krijgen voor het uitzetten van pedagogische lijnen. Om die tijd vrij te maken, wil de partij logistieke ondersteuners invoeren, die bijvoorbeeld koken en schoonmaken. Die maatregel kost 75 miljoen euro.

Tot slot wil Groen ook alle onthaalouders die er om vragen laten omschakelen naar een werknemersstatuut en de werkingsmiddelen met terugwerkende kracht indexeren.

Partner Content