Diependaele: ‘Vlaamse uitgaven consultancy bedragen maar 42 miljoen’

Matthias Diependaele © Belga

Het bedrag dat de Vlaamse overheid uitgeeft aan consultancy-opdrachten blijft naar beneden bijgesteld worden. Volgens minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) gaat het zelfs maar om 42 miljoen euro per jaar. Dat zei hij dinsdag bij een gedachtewisseling in het Vlaams Parlement.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zorgde vorige week voor opschudding door te zeggen dat de Vlaams overheid sinds 2019 zo’n 1,5 miljard euro aan consultancy heeft uitgegeven. Een dag later stelde minister-president Jan Jambon (N-VA) dat bij tot 640 miljoen euro. Een gedetailleerde berekening komt er eind mei, beloofde hij. Die krijgt intussen vorm. Diependaele legde dinsdag uit dat er in 2018 voor werd gekozen om consultancy niet meer afzonderlijk weer te geven in de boeken, om de leesbaarheid te vergroten. Pas in 2021 werd er opnieuw afzonderlijk over gerapporteerd, omdat er vraag was naar de cijfers.

Voor de eerste jaren van de legislatuur is het dus moeilijk om de bedragen te achterhalen. De eerder gedeelde gegevens zijn volgens de minister vervuild geraakt met zaken die niet onder consultancy in de strikte zin van het woord vallen, van drukwerk tot autokeuringen. Sinds mei 2021 wordt er opnieuw afzonderlijk over consultancy gerapporteerd, onder drie codes: voor ICT, voor HR en voor overige opdrachten. In het – onvolledige – jaar 2021 werd daaraan 10 miljoen euro uitgegeven, gaf de minister dinsdag mee.

In 2022 ging het om 42 miljoen euro en in het eerste kwartaal van 2023 om 10 miljoen.

De nieuwe cijfers stuitten op scepsis bij de oppositiepartijen. “Minister Crevits nam vorige week die 1,5 miljard euro automatisch voor waar aan”, zei Thijs Verbeurgt van Vooruit. “Ik vind het toch raar dat een viceminister-president geen inschatting kan maken van de grootteorde. En daarnaast: wordt er wel kritisch gekeken naar de evolutie van die opdrachten? Als het maanden duurt voor die evoluties kunnen worden opgevraagd, doet mij dat vermoeden dat er binnen de regering geen kritische evaluatie gebeurt.”

Ook Jos D’Haese van PVDA maakte zich daar zorgen over. “Het is duidelijk dat het aantal voltijds equivalenten bij de overheid afneemt”, zei hij. “Een consultant kost per dag gemiddeld twee tot vier keer zoveel als een ambtenaar. De vraag is of we dan als overheid efficiënter af zijn.”

Partner Content