Di Rupo: ‘Bush maakte bittere fout’

Di Rupo voor VN: deradicaliseren via onderwijs, zowel in eigen land als in het Midden-Oosten © Belga

Volgens uittredend premier Elio Di Rupo is de politiek van de vroegere Amerikaanse president George W. Bush een van de oorzaken van de huidige problemen in het Midden-Oosten. “Wat we nu meemaken is ook het gevolg van een bittere fout.”

Dat zei Di Rupo vanop het spreekgestoelte van de Verenigde Naties in New York. Hij sprak er de Algemene Vergadering toe.

“Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de menselijke ramp die we nu meemaken ook het gevolg is van een bittere fout”, zei Di Rupo. “De fout van politieke verantwoordelijken die de voorkeur gaven aan militaire oplossingen, de zogezegde ‘preventieve oorlog’. België heeft enkele jaren geleden geweigerd om deel te nemen aan een dergelijke operatie in Irak. Hoe kunnen we anders dan inzien dat de frustraties en vernederingen het radicalisme versterkt hebben?”

Deradicaliseren

Nu doet België wel mee. Het komt er voor Di Rupo nu op aan om “dringend” te reageren en actie te ondernemen (tegen de terreurorganisatie IS, nvdr), ook op militair vlak. “Bombardementen volstaan niet”, zei de premier. “Zowel hier als daar moet voorrang gegeven worden aan onderwijs, pedagogische begeleiding, de opening naar de andere en de wereld. Ons doel moet zijn om de gewelddadige radicalen te ‘deradicaliseren’.”

Di Rupo kwam ook terug op het Israëlisch-Palestijns conflict, dat volgens hem “hoog op de internationale agenda” moet staan. Een vredesakkoord zou een “belangrijke factor” zijn voor stabiliteit en vrede in de wereld. Di Rupo loofde de inspanningen die al ondernomen zijn onder Barack Obama, de huidige president van de VS. Maar hij zei ook te hopen dat Obama “tot het einde van zijn ambtstermijn daarvoor zou blijven werken”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content