Conner Rousseau over pensioenen: ‘Iedereen moet water in de wijn doen’

Conner Rousseau: 'Ik vraag mij af wat sommigen nog in de regering zitten te doen als alles op een koude steen valt.' © Belga Image

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau lanceert een oproep aan de coalitiepartners in de federale regering om ‘water in de wijn’ te doen om de pensioenen en de belastingen te hervormen. ‘Als deze regering er niet in slaagt akkoorden te vinden, zullen de extremen in 2024 enkel nog groter worden’, waarschuwde hij woensdag in het VRT-radioprogramma De Ochtend.  

Het kernkabinet ging dinsdagavond opnieuw uiteen zonder akkoord over de beoogde pensioenhervorming. Dat akkoord had er volgens Rousseau ‘gisteren’ al moeten zijn.  ‘Ik vind het er volledig over’, foeterde de voorzitter van Vooruit, die opnieuw pleitte voor een hervorming die ervoor zorgt dat ‘werken wordt beloond’.    

Sommigen wijzen de Franstalige socialisten van de PS met de vinger. ‘Het zou wel heel makkelijk zijn om één iemand de schuld te geven van alles’, reageert Rousseau. De voorzitter van de Vlaamse socialisten maakt er wel geen geheim van dat Vooruit en PS ‘op sommige vlakken anders denken over de pensioenen’, maar er zijn volgens hem nog partijen die anders tegen de zaken aankijken.  

Toegevingen

In het verlengde daarvan ergert Rousseau zich ook aan het uitblijven van plannen voor een fiscale hervorming. Het recente rapport van professor Mark Delanote vormt volgens hem een goede basis, maar de MR schoot het voorstel meteen af. ‘Ik vraag mij af wat sommigen nog in de regering zitten te doen als alles op een koude steen valt. Je gaat toegevingen moeten doen’, aldus Rousseau. 

Vivaldi heeft volgens Rousseau in moeilijke omstandigheden goed werk geleverd om de coronacrisis te bedwingen, maar de zeven partijen moeten nu ook tonen dat ze samen de welvaartsstaat kunnen versterken. ‘Iedereen zal water in de wijn moeten doen’, zei hij. ‘Als dat niet lukt, dan moeten sommige mensen maar eens in spiegel kijken en zich afvragen waarom ze überhaupt in de regering zitten, buiten het hebben van een aantal ministerposten’.

Partner Content