CD&V veegt voorstel voor nieuw mestactieplan meteen van tafel

© Getty Images

CD&V heeft het eerste voorstel voor een nieuw mestactieplan meteen van tafel geveegd. ‘Dit is geen basis voor een gesprek’, zo reageerde minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) zaterdag. ‘Met dit voorstel gaat een groot deel van onze eigen Vlaamse voedselproductie op de schop.’

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil tegen het einde van het jaar een zevende mestactieplan (MAP7) klaar hebben omdat de waterkwaliteit in Vlaanderen ondermaats is. Een eerste voorstel, waarover de regering de komende weken onderhandelt en dat de krant De Tijd kon inkijken, omvat strenge regels voor bemesting in de landbouw.

De landbouworganisaties reageerden zaterdagochtend al boos op het voorstel en ook coalitiepartner CD&V reageert afwijzend. ‘Dit voorstel is geen basis voor gesprek’, zegt minister Brouns. Hij hamert erop dat het mestbeleid uitgetekend moet worden met alle betrokken partners. ‘Dat is zeer belangrijk in dit dossier, aangezien de gevolgen op het terrein vaak zeer ingrijpend zijn’, stelt hij.

Samen moet gezocht worden naar ‘een werkbaar en resultaatgericht plan, waarbij er rekening wordt gehouden met de vooropgestelde doelen inzake waterkwaliteit én de rentabiliteit van onze land- en tuinbouw’.

Eind november organiseert Brouns een voedseltop naar aanleiding van de voorstelling van de Vlaamse voedselstrategie. ‘Daar focussen we vooral op duurzaam voedsel van bij ons. Met de plannen die nu voorliggen, lijkt ons dit moeilijk realiseerbaar. Zo zou met deze voorstellen het areaal aardappelen met tachtig procent dalen, wat vervolgens prijsstijgingen en meer import teweegbrengt. Dat is wat ons betreft geen duurzame voedselstrategie’, besluit de CD&V’er.

‘Begrafenis van onze friet’

Ook partijvoorzitter Sammy Mahdi schiet het voorstel onmiddellijk af. ‘Dit is gewoon de begrafenis organiseren van onze Belgische friet en onze eigen Vlaamse voedselproductie. Met deze plannen dreigt elke Vlaming voor het eten op zijn bord afhankelijk te worden van het buitenland’, stelt hij in een persbericht.

Wie ‘onze volledige voedselproductie wil outsourcen naar het buitenland, die mist elke vorm van realiteitszin over hoe de wereld vandaag in elkaar zit’, gaat Madhi verder. Het zou volgens hem ook het einde van vele tienduizenden jobs in de agrosector in Vlaanderen betekenen. ‘We vragen Demir dan ook om deze oefening op een ernstige manier met de sector te hernemen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content