Caroline Gennez vervangt Meryame Kitir als minister in de federale regering

Caroline Gennez (Vooruit)
Caroline Gennez (Vooruit) © /

Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (Vooruit) wordt federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. Ze vervangt Meryame Kitir, die midden oktober een stap opzijzette om gezondheidsredenen. Thijs Verbeurgt vervangt op zijn beurt Gennez als Vlaams Parlementslid.

Dat maakt de partij zaterdag bekend, na overleg met voorzitter Conner Rousseau en vicepremier Frank Vandenbroucke. Caroline Gennez legt om 18.30 uur de eed af bij de koning.

Zij heeft ‘de nodige ervaring om deze departementen met onmiddellijke ingang deskundig te leiden’, aldus de partij. Tot nog toe nam Vandenbroucke tijdelijk de bevoegdheden van Kitir waar.

De terugkeer van Caroline Gennez

Gennez, die ook afkomstig is uit Limburg, treedt zo na meer dan 10 jaar als parlementslid terug op de voorgrond. Ze was van 2007 tot 2011 voorzitter van de SP.A, zoals Vooruit toen nog heette. Ze heeft ook jarenlange ervaring in de lokale Mechelse politiek en als Kamerlid en Vlaams Parlementslid.

Thijs Verbeurgt vervangt Gennez als Vlaams Parlementslid voor Vooruit. De 39-jarige Verbeurgt is fractieleider in de Mechelse gemeenteraad en is ook fractiesecretaris voor de Vooruit-fractie in het Vlaams Parlement. Die laatste functie legt hij neer zodra hij de eed als parlementslid heeft afgelegd. 

De Mechelaar werkte eerder als expert onderwijs op de studienst van de partij en is actief bij Regenboogrood, de socialistische LGBTQI+-beweging. 

Meryame Kitir

Meryame Kitir nam twee maanden geleden in overleg met Rousseau de beslissing om een stap opzij te zetten voor haar mentale gezondheid. Even later bleek dat er problemen waren op het kabinet van de minister, waarop de partij besliste om het psychosociaal welzijn van de medewerkers te onderzoeken. 

Uit dat onderzoek is nu gebleken dat het ‘in de huidige omstandigheden niet mogelijk is de werkrelaties te herstellen’, zegt Vooruit zaterdag in een mededeling. Meer details geeft de partij niet, om privacyredenen en in het belang van het mentaal welzijn van de betrokkenen.

Kitir keert eens ze volledig hersteld is terug naar de Kamer, klinkt het. Daar zal ze ‘met haar ervaring en expertise de Vooruit-fractie versterken’.

De Limburgse was fractieleidster voor de socialisten in de Kamer tot ze in 2020 minister werd. 

Lees ook:

Partner Content