Britse Conservatieven beginnen stemming voor opvolging Johnson

© Belga

De leden van de Britse Conservatieve Partij ontvangen vanaf maandag hun stembiljetten om de opvolger van premier Boris Johnson te kiezen, die een maand geleden zijn ontslag aanbood. Zijn opvolger als leider van de partij wordt meteen ook premier van het land.

Na een aanvankelijk breed veld aan kandidaten zijn er nog twee over: buitenlandminister Liz Truss (47) en voormalig financiënminister Rishi Sunak (42).

Volgens de peilingen is Truss de favoriet. Zij bleef loyaal aan Johnson en verdedigde hem herhaaldelijk. Sunak wordt er door critici binnen de partij dan weer van beschuldigd de ondergang van Johnson te hebben veroorzaakt door zijn ontslag in te dienen. Vertrouwelinge van Johnson Nadine Dorries noemde Sunak zelfs een “moordenaar” in een opiniestuk in Mail on Sunday en zorgde daarmee voor verontwaardiging binnen de Tories.

De twee kandidaten kruisen dinsdag opnieuw de degens in een televisiedebat. Ze zullen ook opnieuw vragen beantwoorden van partijleden tijdens een regionale conferentie in de zuidwestelijke Engelse stad Exeter. Het zwaartepunt van de campagne ligt bij het belastingbeleid.

Alle leden van de Conservatieve Partij die na 3 juni lid zijn geworden mogen een stem uitbrengen. De leden moeten ten laatste op 5 augustus hun stembrief krijgen, ze kunnen vervolgens per post of online hun stem uitbrengen tot 2 september. De uitslag wordt op 5 september bekendgemaakt.

Net als bij eerdere verkiezingen van partijleiders is er kritiek op het feit dat een klein aantal mensen direct de premier van het land kiest. De Conservatieve Partij doet geen uitspraken over het aantal leden, maar naar schatting zijn het er zo’n 175.000 tot 200.000. Toen Boris Johnson in 2019 verkozen werd, stemden 160.000 mensen, of zowat 0,3 procent van het totaalaantal stemgerechtigden.

De eerstvolgende parlementsverkiezingen, waarbij alle kiesgerechtigde Britten mogen stemmen, vinden ten laatste in januari 2025 plaats.

Partner Content