Brexitonderhandelaars komen vergaderagenda overeen

© Reuters

De Europese hoofdonderhandelaar voor de brexit, Michel Barnier, en de Britse brexitminister David Davis zijn maandag overeengekomen hoe ze hun onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU gaan aanpakken.

De onderhandelingen over de Brexit, het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zijn van start gegaan. De afgelopen dagen kwamen de ondehandelaars samen om te bediscussiëren over hoe het verloop van deze onderhandelingen er moet uitzien.

Het Verenigd Koninkrijk ging akkoord met het voorstel van de Europese Unie over de manier waarop de 27 lidstaten de gesprekken willen voeren. Eén week per maand zullen ze samenzitten, de rechten van Britse en Europese burgers, het kostenplaatje van de brexit en de Ierse grenskwestie krijgen prioriteit.

Hoofdonderhandelaars voor de EU en het Verenigd Koninkrijk, respectievelijk Michel Barnier en David Davis hebben dat bekendgemaakt na afloop van de eerste dag van hun onderhandelingen. Die moeten in november 2018 in een akkoord uitmonden dat op 29 maart 2019 een ordelijke brexit mogelijk maakt. ‘Voor zowel de EU als het VK is een eerlijke deal mogelijk en veel beter dan helemaal geen deal’, zei Barnier.

Barnier en Davis hebben dat bekendgemaakt na afloop van de eerste dag van hun onderhandelingen. ‘Deze vergadering was nuttig om meteen goed van start te kunnen gaan’, zei Barnier. ‘De klok tikt immers.’ In november 2018 moeten de onderhandelingen in een akkoord uitmonden dat op 29 maart 2019 een ordelijke brexit mogelijk maakt.

David Davis ontweek de vraag, maar het ziet ernaar uit dat de Britten meteen een toegeving hebben moeten doen. Zoals de Europese Unie voorstelde, pakken de onderhandelaars eerst de rechten van de EU-burgers in Groot-Brittannië en van de Britten op het Europese vasteland aan, samen met het kostenplaatje van de brexit en de netelige Ierse grenskwestie.

De Britten hadden liever meteen ook de gesprekken over hun toekomstige relatie met de EU aangevat, maar dit wordt doorgeschoven naar een later stadium. ‘Dit is helemaal geen toegeving. Het belangrijkste is het resultaat van de onderhandelingen’, antwoordde Davis op de vraag van een Britse journalist. Eén week per maand zullen de onderhandelaars samenzitten. De tijd tussenin zullen ze gebruiken om voorstellen uit te werken en uit te wisselen. Er gaan ook werkgroepen aan de slag.

Volgende maandag komen de Britten met een gedetailleerd plan van aanpak om de rechten van Europese en Britse burgers te vrijwaren na de brexit. Donderdagavond, op de Europese top, zal de Britse premier Theresa May al een tipje van de sluiter lichten, kondigde Davis aan. Op de eerste dag van hun onderhandelingen spendeerden Davis en Barnier de meeste tijd aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Ze kwamen overeen dat hun absolute topmedewerkers het dossier naar zich toetrekken. Davis is vastbesloten om de grens – die over twee jaar een EU-lidstaat (Ierland) en een niet-EU-land (VK) van elkaar zal scheiden – ‘onzichtbaar’ te houden. Barnier pleitte voor nauwe samenwerking met Dublin om ‘concrete, creatieve oplossingen’ uit te werken. Beide onderhandelaars zijn er namelijk als de dood voor de vrede in Noord-Ierland op het spel te zetten. Barnier hoopt op een zo vlot als mogelijke samenwerking met de Britten en zal zich naar eigen zeggen vijandig opstellen. Want beide kampen hebben veel te verliezen, maakte hij duidelijk. ‘Voor zowel de EU als het VK is een eerlijke deal mogelijk en veel beter dan helemaal geen deal.’

Partner Content