Bouwpromotoren kunnen renteloze lening krijgen om goedkopere huurwoningen te bouwen

Matthias Diependaele © belga
Rafael Porto Carrero

Bouwpromotoren kunnen binnenkort een renteloze lening krijgen om goedkopere huurwoningen te bouwen. In ruil moeten ze zo’n woning aanbieden met een korting van 100 à 200 euro tegenover de marktwaarde. Dat meldt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele dinsdag.

Op de ministerraad van vorige vrijdag zijn er beslissingen genomen. Het overschot, nu al 600 miljoen euro, gaat naar de privé zoals minister Diependaele voorstelde. Private spelers kunnen binnenkort van de Vlaamse regering een rentesubsidie tot -1 procent krijgen. Maar er is wel een voorwaarde aan verbonden: met dat geld moeten ze zelf sociale woningen bouwen. Het compromis moet er voor zorgen dat de ellenlange wachtlijst voor sociaal wonen – waar nog steeds 170.000 gezinnen opstaan – slinkt.

Een belangrijke beleidswijziging is dat de Vlaamse regering ook inzet op ‘betaalbare huurwoningen’. Bouwpromotoren kunnen een renteloze lening krijgen om die goedkopere huurwoningen te bouwen. In ruil moeten ze zo’n woning aanbieden met een korting van 100 à 200 euro tegenover de marktwaarde.

De maximale huurprijs is 900 euro per maand of 1.000 euro in de centrumsteden. Er is wel een inkomensvoorwaarde: een koppel mag maximaal 65.960 euro verdienen op jaarbasis, een alleenstaande 46.170 euro.

‘Hiermee willen we betaalbare woningen aanbieden aan de lagere middenklasse’, zegt Diependaele. ‘Denk maar aan de pas afgestudeerde student of de gescheiden vrijgezel met kinderen, die vandaag moeite hebben om hun facturen te kunnen betalen.’

Diependaele benadrukt dat het geld voor betaalbare huurwoningen niet uit het potje van de sociale woningen komt. Maar de twee circuits zijn aan elkaar gekoppeld. De bouwpromotoren die van de staatssteun willen genieten, moeten een ‘gemengd project’ indienen.

Minstens eén derde van hun project zijn sociale woningen, minstens één derde betaalbare huurwoningen en één derde mogen ze vrij kiezen. Voor die laatste categorie krijgen ze geen geld indien het geen sociale of betaalbare woningen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content