Bart De Wever is genomineerd voor Pim Fortuyn Prijs in Nederland

Bart De Wever. © Getty

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever is een van de genomineerden voor de Pim Fortuyn Prijs in Nederland.  Dat heeft jurylid Joost Eerdmans zaterdag bekendgemaakt op de 21ste sterfdag van de Nederlandse rechts-populistische politicus Pim Fortuyn.

Volgens de jury durft De Wever als voorzitter van de N-VA “de moeilijke thema’s van onze tijd zoals integratie en immigratie aan de orde te stellen”. “Zijn kritische stem is daardoor onmisbaar in politieke debatten”, zegt de jury. De andere genomineerden zijn Nederlandse misdaadjournalist Mick van Wely, de Nederlandse journaliste, columniste en podcastmaker Kitty Herweijer, de Nederlands-Iraanse vrouwenrechtenactiviste Atti Bahadori en haar dochter Nieloefaar, en de Nederlandse radio- en tv-presentator Roderick Veelo.

De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die volgens de organisatie strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat.

Vorig jaar ging de prijs naar de Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül. De winnaar van dit jaar wordt op 25 mei bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. De jury wordt gevormd door voorzitter Simon Fortuyn, hoogleraar en publicist Afshin Ellian, psychiater en columnist Esther van Fenema en Joost Eerdmans, voorzitter van de Nederlandse partij JA21.

Politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 in Hilversum doodgeschoten, aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen waaraan hij met zijn Lijst Pim Fortuyn (LPF) zou meedoen.

Partner Content