Antoine Denert (76) wordt opnieuw burgemeester van Kruibeke

Antoine Denert in 2012. © Belga Image

Antoine Denert (76) wordt opnieuw burgemeester van Kruibeke. Hij was tussen 1983 en 2013 al 30 jaar burgemeester van de Oost-Vlaamse gemeente, maar verzeilde sindsdien in de oppositie.

Denert legt volgende week de eed af als nieuwe burgemeester van Kruibeke.

In 2018 won SamenvoorKruibeke de verkiezingen, maar de verliezende partijen CD&V en N-VA sloegen de handen in elkaar en wisten met enkele verkozenen van de partij van Denert (D.E.N.E.R.T.) de meerderheid te halen. N-VA mocht eerst de burgemeester leveren met Dimitri Van Laere.

Onbestuurbaar

In 2023 zou het dan de beurt zijn aan Filip Vercauteren van CD&V. Maar daarover was de voorbije maanden discussie met één onafhankelijke (van de vroegere partij van Denert) en de gemeente werd stilaan onbestuurbaar. 

Uiteindelijk viel een oplossing uit de bus. De partij van Denert zal nu de bestuurscoalitie steunen en Denert eiste om dan opnieuw zelf burgemeester te worden. Exit Vercauteren dus, enter Antoine Denert. Denert krijgt opnieuw de sjerp.

Ingrid Kempeneers legt eed af in Sint-Truiden

Intussen heeft in in het Limburgse Sint-Truiden Ingrid Kempeneers (CD&V) vrijdagvoormiddag bij gouverneur Jos Lantmeeters de eed afgelegd als nieuwe burgemeester.

Het is al de tweede keer dat ze de burgemeesterssjerp mag dragen want eerder dit jaar verving ze al zes maanden lang de toenmalige burgemeester Veerle Heeren (CD&V) na haar schorsing. Heeren moest zes maanden lang op de strafbank gaan zitten omdat ze zichzelf en enkele kennissen voor hun beurt liet vaccineren tegen corona. 

Kempeneers werd eind oktober voorgedragen als burgemeester van Sint-Truiden na het ontslag van Veerle Heeren en nadat ook  de toenmalige  waarnemende burgemeester en schepen Jelle Engelbosch (N-VA) een stap opzij had gezet.

Kempeneers komt nu aan het hoofd te staan van de eerste Limburgse stad die onder verscherpt toezicht staat van de gouverneur. Gouverneur Lantmeeters nam die beslissing omdat het bestuur van de fruitstad reeds geruime tijd onder vuur ligt en er door Audit Vlaanderen verschillende onderzoeken zijn  opgestart. Daarbovenop moest de gouverneur eerder dit jaar ook al de Truiense begroting nog vernietigen. Hierdoor en omwille van het feit dat heel wat processen in Sint-Truiden niet gevolgd worden, of er simpelweg niet bestaan, besloot de gouverneur begin deze maand om het bestuur onder verscherpt toezicht te plaatsen.

Partner Content