De verstoring van de lezing van Benno Barnard door een aantal
extremistische moslimjongeren leidt tot heel wat politieke reacties. De schrijver zelf liet weten dat hij een klacht zal indienen tegen de onruststokers. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom laat de website Sharia4Belgium permanent opvolgen.

De jongeren verhinderden woensdagavond dat Barnard een lezing over de politieke islam kon geven aan de Universiteit Antwerpen.

Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) liet donderdag in een reactie weten dat hij een en ander ontoelaatbaar vindt in een democratische samenleving.

De vrije meningsuiting en opendebatcultuur zijn fundamentele rechten die we niet mogen laten verstoren door een
minderheid van extremisten, aldus de minister.

'Onaanvaardbaar'

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo noemt het incident onaanvaardbaar.

'Onze democratische rechtsstaat is gebouwd op fundamentele grondwaarden zoals de vrijheid van vergadering en de vrijheid van meningsuiting.'

Het is dan ook onaanvaardbaar dat deze grondwaarden worden ondergraven door extremisme van welke aard ook', aldus De Croo.

Lijst Dedecker stelt vast dat de oproerkraaiers onder 'luid Ali akbar-geroep' zijn verwijderd met hulp van de Antwerpse politie, maar dat er geen enkele arrestatie is verricht.

Voorzitter Jean-Marie Dedecker hekelt dat de flagrante schending van de vrije meningsuiting onbestraft is gelaten.

De N-VA zegt dat het ver is gekomen als een maatschappij gaat tolereren dat een groep jongeren - ongestraft en met geweld - iemand zomaar de mond kan snoeren.

De partij wijst erop dat de politie en de staatsveiligheid op voorhand op de hoogte waren. Toch heeft niemand de heibelmakers een strobreed in de weg gelegd, aldus Kamerfractieleider Jan Jambon en Kamerlid Ben Weyts.

Voorman Filip Dewinter van het Vlaams Belang zegt een klacht te hebben ingediend tegen de mensen achter de website Sharia4Belgium. Op die website was opgeroepen tot actie tegen de lezing.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom laat Sharia4Belgium permanent opvolgen. Strafbare feiten zullen aan het gerecht worden doorgespeeld, aldus de minister in de Kamer.

Indien nodig zal ook de groepering permanent worden gevolgd.

De verstoring van de lezing van Benno Barnard door een aantal extremistische moslimjongeren leidt tot heel wat politieke reacties. De schrijver zelf liet weten dat hij een klacht zal indienen tegen de onruststokers. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom laat de website Sharia4Belgium permanent opvolgen. De jongeren verhinderden woensdagavond dat Barnard een lezing over de politieke islam kon geven aan de Universiteit Antwerpen. Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) liet donderdag in een reactie weten dat hij een en ander ontoelaatbaar vindt in een democratische samenleving.De vrije meningsuiting en opendebatcultuur zijn fundamentele rechten die we niet mogen laten verstoren door een minderheid van extremisten, aldus de minister.'Onaanvaardbaar'Open VLD-voorzitter Alexander De Croo noemt het incident onaanvaardbaar.'Onze democratische rechtsstaat is gebouwd op fundamentele grondwaarden zoals de vrijheid van vergadering en de vrijheid van meningsuiting.' Het is dan ook onaanvaardbaar dat deze grondwaarden worden ondergraven door extremisme van welke aard ook', aldus De Croo.Lijst Dedecker stelt vast dat de oproerkraaiers onder 'luid Ali akbar-geroep' zijn verwijderd met hulp van de Antwerpse politie, maar dat er geen enkele arrestatie is verricht. Voorzitter Jean-Marie Dedecker hekelt dat de flagrante schending van de vrije meningsuiting onbestraft is gelaten.De N-VA zegt dat het ver is gekomen als een maatschappij gaat tolereren dat een groep jongeren - ongestraft en met geweld - iemand zomaar de mond kan snoeren.De partij wijst erop dat de politie en de staatsveiligheid op voorhand op de hoogte waren. Toch heeft niemand de heibelmakers een strobreed in de weg gelegd, aldus Kamerfractieleider Jan Jambon en Kamerlid Ben Weyts.Voorman Filip Dewinter van het Vlaams Belang zegt een klacht te hebben ingediend tegen de mensen achter de website Sharia4Belgium. Op die website was opgeroepen tot actie tegen de lezing.Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom laat Sharia4Belgium permanent opvolgen. Strafbare feiten zullen aan het gerecht worden doorgespeeld, aldus de minister in de Kamer. Indien nodig zal ook de groepering permanent worden gevolgd.