Politiebaas Audenaert ‘leent’ geld bij zakenlui

© Belga

Glenn Audenaert, directeur van de federale gerechtelijk politie van Brussel, zou aan het gerecht gezegd hebben dat hij geld ontleende bij privépersonen, onder wie een zakenman.

Audenaert heeft volgens De Tijd aan het gerecht gezegd dat hij geld ontleende bij privépersonen, onder wie een zakenman. Zo verklaart hij de verdachte stortingen op zijn rekening.

De zware aantijging van ‘schriftvervalsing’ zou niet meer zijn dan wat geknoei met de werkuren van een medewerker. De feiten zouden zich hebben afgespeeld binnen Audenaerts eigen politiedienst.

Een medewerker zou hebben gelogen over zijn werkuren. Er zou minder gepresteerd zijn dan officieel was aangegeven. Audenaert zou dat door de vingers hebben gezien. En daar zou een vervalsing aan te pas zijn gekomen.

Schending van het beroepsgeheim

De inverdenkingstelling voor’schending van het beroepsgeheim’ weegt zwaarder. Audenaert zou verschillende databanken van de politie hebben geraadpleegd om bevriende bedrijfsleiders aan vertrouwelijke informatie te helpen. Het gebeurt echter wel vaker dat politiemensen familieleden en vrienden helpen door wat gegevens op te zoeken. Maar als Audenaert dat zou hebben gedaan om bevriende zakenlui een plezier te doen, is het de vraag wat hij daarvoor in wederdienst heeft gekregen.

Audenaert stortte tienduizenden euro’s cash op zijn rekening die niet te verklaren zijn door zijn loon van politiedirecteur. Tijdens zijn verhoor zou hij hebben verklaard dat het geld afkomstig is van ‘leningen’: niet via de reguliere kanalen, maar bij privépersonen, onder wie een zakenman.

Het verdere onderzoek moet nu uitwijzen of het effectief om leningen gaat en of er tegenprestaties zijn geleverd. Zelfs als Audenaerts uitleg klopt, ligt het deontologisch moeilijk dat een politieman schulden maakt bij privépersonen.

Audenaert werd vorige week door de onderzoeksrechter in Dendermonde in verdenking gesteld na een marathonondervraging. Hij werd voor de onderzoeksrechter geleid, maar vrijgelaten onder zeer strikte voorwaarden.

Volgens Het Laatste Nieuws heeft Audenaert bekend dat hij valsheid in geschrifte pleegde en zijn beroepsgeheim schond. Dat zou de top van de federale politie maandag meegedeeld hebben aan het personeel van de politiechef.

Verontschuldigingen

De federale politie ontkent dat echter. Audenaert gaf aan zijn directeur-generaal ad interim wel toe dat er fouten werden gemaakt, maar “dat houdt in geen geval in dat hij de feiten waarvoor hij in verdenking is gesteld, bekend heeft”. Dat meldt de federale politie in een persbericht.

“Op vraag van Glenn Audenaert heeft de directeur-generaal a.i. verontschuldigingen aan het personeel aangeboden voor de moeilijke situatie waarin de FGP Brussel zich bevindt”, luidt het.

Het parket geeft “tot nader order” geen elementen meer vrij uit het
onderzoek. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content