De inspecteurs bij de lokale politie, met bijna 20.000 de grootste groep bij de politie, zagen hun basiswedde vorig jaar zelfs met een derde (32 procent) aandikken via extra vergoedingen en toelagen. Dat schrijft De Tijd.

De krant baseert zich op looncijfers die N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote kreeg van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Vorige week slaakten de politievakbonden nog een noodkreet over het loon van politiemensen. Die zouden veel te weinig verdienen in vergelijking met andere ambtenaren.

'Werkelijk loon'

Politiemensen kunnen aanspraak maken op een hele reeks premies: 57 bij de lokale politie en zelfs 78 bij de federale politie. De verantwoordingen voor die extra's zijn divers, maar soms overlappen ze. Er zijn bijvoorbeeld premies 'mentor', 'opleider' of 'onderwijsopdrachten buiten dienst', alsook 'tweetalig vereiste kennis', 'diploma', 'sociale promotie' of gewoon 'bereikbaar'. In totaal kosten al die premies de Belgische schatkist op jaarbasis bijna 415 miljoen euro extra, boven op de kosten voor het basisloon van politiemensen, zo'n anderhalf miljard euro.

Volgens N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote zijn de premies dus een belangrijk onderdeel voor het berekenen van het werkelijke loon van politiemensen.

(Belga/RR)

De inspecteurs bij de lokale politie, met bijna 20.000 de grootste groep bij de politie, zagen hun basiswedde vorig jaar zelfs met een derde (32 procent) aandikken via extra vergoedingen en toelagen. Dat schrijft De Tijd. De krant baseert zich op looncijfers die N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote kreeg van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Vorige week slaakten de politievakbonden nog een noodkreet over het loon van politiemensen. Die zouden veel te weinig verdienen in vergelijking met andere ambtenaren. Politiemensen kunnen aanspraak maken op een hele reeks premies: 57 bij de lokale politie en zelfs 78 bij de federale politie. De verantwoordingen voor die extra's zijn divers, maar soms overlappen ze. Er zijn bijvoorbeeld premies 'mentor', 'opleider' of 'onderwijsopdrachten buiten dienst', alsook 'tweetalig vereiste kennis', 'diploma', 'sociale promotie' of gewoon 'bereikbaar'. In totaal kosten al die premies de Belgische schatkist op jaarbasis bijna 415 miljoen euro extra, boven op de kosten voor het basisloon van politiemensen, zo'n anderhalf miljard euro. Volgens N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote zijn de premies dus een belangrijk onderdeel voor het berekenen van het werkelijke loon van politiemensen.(Belga/RR)