Eén tot drie dagen opleiding - afhankelijk van hun rol en functie in het politiekorps - krijgt het gros van de Oost-Vlaamse lokale politiemannen en -vrouwen. Ze leren hoe ze verdachten van onlinecriminaliteit moeten ondervragen en hoe ze haatpagina's op sociale netwerksites moeten onderzoeken. Op deze manier wil men tegemoet komen aan het stijgende aantal gevallen van criminaliteit op het web. Zo kunnen 'eenvoudige' zaken overgelaten worden aan lokale politiediensten, terwijl de gespecialiseerde Computer Crime Unit zich kan toeleggen op grote inbreuken. Dat schrijft De Standaard.

Volgens die Computer Crime Unit is het aantal gevallen van cybercriminaliteit de laatste maanden exponentieel gestegen. Vooral ransomware (het chanteren door computerbestanden te gijzelen en daar losgeld voor te vragen, red.) en phishing (een vorm van fraude, door mensen naar bijvoorbeeld vervalste bankwebsites te lokken, red.) zijn de laatste maanden erg in trek.

Criminelen zitten ook online

"Elke inbreuk waar een computer bij komt kijken voorhouden aan gespecialiseerde diensten, is niet langer houdbaar", zegt Jan Kerkhofs van het parket van Dendermonde aan De Standaard. "Cybercrime is mainstream geworden, haast elke crimineel zit tegenwoordig online. Alleen maakt het nog geen deel uit van de algemene opleiding aan de politieschool."

De opleiding aan de Oost-Vlaamse politieacademie gaat nog deze maand van start. Minstens één derde van alle Oost-Vlaamse agenten zal voor het einde van het jaar terug even naar de schoolbanken moeten. De nieuwe onlinematerie komt ook aan bod in de opleiding van rekruten. (EA)

Eén tot drie dagen opleiding - afhankelijk van hun rol en functie in het politiekorps - krijgt het gros van de Oost-Vlaamse lokale politiemannen en -vrouwen. Ze leren hoe ze verdachten van onlinecriminaliteit moeten ondervragen en hoe ze haatpagina's op sociale netwerksites moeten onderzoeken. Op deze manier wil men tegemoet komen aan het stijgende aantal gevallen van criminaliteit op het web. Zo kunnen 'eenvoudige' zaken overgelaten worden aan lokale politiediensten, terwijl de gespecialiseerde Computer Crime Unit zich kan toeleggen op grote inbreuken. Dat schrijft De Standaard. Volgens die Computer Crime Unit is het aantal gevallen van cybercriminaliteit de laatste maanden exponentieel gestegen. Vooral ransomware (het chanteren door computerbestanden te gijzelen en daar losgeld voor te vragen, red.) en phishing (een vorm van fraude, door mensen naar bijvoorbeeld vervalste bankwebsites te lokken, red.) zijn de laatste maanden erg in trek. Criminelen zitten ook online "Elke inbreuk waar een computer bij komt kijken voorhouden aan gespecialiseerde diensten, is niet langer houdbaar", zegt Jan Kerkhofs van het parket van Dendermonde aan De Standaard. "Cybercrime is mainstream geworden, haast elke crimineel zit tegenwoordig online. Alleen maakt het nog geen deel uit van de algemene opleiding aan de politieschool." De opleiding aan de Oost-Vlaamse politieacademie gaat nog deze maand van start. Minstens één derde van alle Oost-Vlaamse agenten zal voor het einde van het jaar terug even naar de schoolbanken moeten. De nieuwe onlinematerie komt ook aan bod in de opleiding van rekruten. (EA)