Er hadden 3 huiszoekingen plaats in Charleroi en 19 in het Brusselse, in Molenbeek, Anderlecht, Jette, Vorst, Sint-Lambrechts-Woluwe en Schaarbeek. Ook in Brussel-Centrum waren er acties.

De politieacties waren kort na de persconferentie van premier Charles Michel gestart. Michel had even voor 19 uur aangekondigd dat het dreigingsniveau voor het Brussels Gewest op 4 blijft, en dat er nog altijd een reëel gevaar is voor een aanval zoals die vorige vrijdag Parijs heeft getroffen.

De internationale en nationale pers volgde de politieacties in onder meer Molenbeek en Brussel-Centrum, Zuidstraat, Wolvengracht, waar minstens één hotel in lockdown ging, wat betekende dat niemand binnen en buiten kon.Wat er in en om de Zuidstraat, vlakbij het hoofdkwartier van de Brusselse politie, werd gezocht, was niet duidelijk.

In al die gevallen werden media en omwonenden om radiostilte gevraagd zodat men verdachten niet zou tippen over politiebewegingen.

Incident aan snackbar

Kort voor 23 uur werden de acties afgerond. Bijna 2 uur later verspreidde het parket een communiqué, dat door parketwoordvoerder Eric Van der Sypt werd voorgelezen, zonder dat er mogelijkheid werd geboden om vragen te stellen.

Volgens het communiqué noopte het lopend onderzoek tot deze grootschalige actie, zijn er zestien verdachten opgepakt, maar is Salah Abdeslam daar niet bij. Abdeslam wordt ervan verdacht een hoofdrol gespeeld te hebben in de aanslagen in Parijs. Gevreesd wordt dat hij een gelijkaardige aanslag in Brussel op het oog heeft.

Bij de huiszoekingen werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

Ze verliepen zonder incidenten, aldus het communiqué. Bij de controle van een snackbar in Molenbeek reed een auto in op de politie, waarbij agenten 2 schoten losten. De auto nam de vlucht maar kon even later tegengehouden worden. De inzittende was lichtgewond. Hij werd gearresteerd. "Het is niet duidelijk of die arrestatie in verband staat met de huiszoekingen".

"Het onderzoek gaat nog voort", aldus de woordvoerder. "De opgepakte personen zullen waarschijnlijk maandag voor de onderzoeksrechter geleid worden, die dan moet beslissen of ze onder aanhoudingsbevel geplaatst worden."

(RR)

Er hadden 3 huiszoekingen plaats in Charleroi en 19 in het Brusselse, in Molenbeek, Anderlecht, Jette, Vorst, Sint-Lambrechts-Woluwe en Schaarbeek. Ook in Brussel-Centrum waren er acties. De politieacties waren kort na de persconferentie van premier Charles Michel gestart. Michel had even voor 19 uur aangekondigd dat het dreigingsniveau voor het Brussels Gewest op 4 blijft, en dat er nog altijd een reëel gevaar is voor een aanval zoals die vorige vrijdag Parijs heeft getroffen.De internationale en nationale pers volgde de politieacties in onder meer Molenbeek en Brussel-Centrum, Zuidstraat, Wolvengracht, waar minstens één hotel in lockdown ging, wat betekende dat niemand binnen en buiten kon.Wat er in en om de Zuidstraat, vlakbij het hoofdkwartier van de Brusselse politie, werd gezocht, was niet duidelijk. In al die gevallen werden media en omwonenden om radiostilte gevraagd zodat men verdachten niet zou tippen over politiebewegingen.Kort voor 23 uur werden de acties afgerond. Bijna 2 uur later verspreidde het parket een communiqué, dat door parketwoordvoerder Eric Van der Sypt werd voorgelezen, zonder dat er mogelijkheid werd geboden om vragen te stellen.Volgens het communiqué noopte het lopend onderzoek tot deze grootschalige actie, zijn er zestien verdachten opgepakt, maar is Salah Abdeslam daar niet bij. Abdeslam wordt ervan verdacht een hoofdrol gespeeld te hebben in de aanslagen in Parijs. Gevreesd wordt dat hij een gelijkaardige aanslag in Brussel op het oog heeft.Bij de huiszoekingen werden geen wapens of explosieven aangetroffen.Ze verliepen zonder incidenten, aldus het communiqué. Bij de controle van een snackbar in Molenbeek reed een auto in op de politie, waarbij agenten 2 schoten losten. De auto nam de vlucht maar kon even later tegengehouden worden. De inzittende was lichtgewond. Hij werd gearresteerd. "Het is niet duidelijk of die arrestatie in verband staat met de huiszoekingen"."Het onderzoek gaat nog voort", aldus de woordvoerder. "De opgepakte personen zullen waarschijnlijk maandag voor de onderzoeksrechter geleid worden, die dan moet beslissen of ze onder aanhoudingsbevel geplaatst worden."(RR)